Zkazila jsem si to sama, lituje Allertová nevyužitých šancí

- Jakub Slunečko, Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Obhajovala v Melbourne loňské třetí kolo, ale hned na úvod vyfasovala jeden z nejhorších losů. Denisa Allertová se musela popasovat v prvním kole Australian Open s šestou nasazenou Dominikou Cibulkovou, kterou sice dokázala pořádně potrápit, ale na vítězství to nestačilo. „Byl to boj, snažila jsem se bojovat o každý míč, soupeřka ale byla lepší,“ uvedla Češka.

Toužila prolomit svou letošní smůlu a napravit si náladu po dvou porážkách na úvod sezony. Jenže los k ní na Australian Open nebyl příliš přívětivý a do cesty ji postavil slovenskou krásku Dominiku Cibulkovou, vítězku Turnaje mistryň a současnou světovou šestku.

Do zápasu vstoupila odvážně, hned v prvním gemu měla dva brejkboly. Využít je však nedokázala a nakonec to byla ona, kdo musel dotahovat v průběhu první sady ztrátu brejku. „Byly tam momenty, kdy se to přehupovalo a měla jsem šanci. Sama jsem si to ale zkazila,“ přiznala Allertová, jež v deváté hře prorazila Cibulkové servis a dostala se zpět do hry. „Taková top hráčka toho hned využije. Potrestala mě. Škoda prvního setu, stáhla jsem na 5:5, jenže ona pak uhrála čistý gem, to mě štvalo,“ doplnila. Rozhozena z čisté hry soupeřky ztratila česká hráčka podání ve dvanáctém gemu a prohrála 5:7.

Ani ve druhém setu neprodala Allertová svou kůži lacino, ve třetím gemu sebrala Cibulkové podání a vedla 2:1. Slovenka však výrazněji zpřesnila hru, začala na Denisu vytvářet tlak a pěti gemy v řadě dohrála zápas.

Bojovnost Allertové ocenila i Cibulková, která věděla už předem, že ji i přes papírové předpoklady nečeká nic snadného. „Je to nepříjemná hráčka. Neměla na kurtě co ztratit a její údery byly nepříjemné. Hrála velmi přímo, dávala ploché údery, až jsem si občas myslela, že to ani nemůže dát takhle nízko na druhou stranu,“ divila se Slovenka.

Trpělivost byla rozhodující
Právě riskantní a agresivní hra s sebou přinášela i chyby, ale mnohem důležitější byly šance, které si díky nim Allertová připravila. K této taktice ji vedly zkušenosti ze zápasů s těmi nejlepšími. „Pár už jich za sebou mám a některé i vítězné (např. v roce 2015 porazila Rumunku Halepovou, pozn. redakce). Ale u nich je to o hlavě. Jakmile jim dáte nějakou šanci a nevyužijete svoje příležitosti, dostanete je na vlnu. Poté jste pod tlakem a musíte hrát každý míček. Nebyl to ale špatný zápas, na první kolo to bylo fakt těžké,“ povzdychla si Allertová.

Rozhodujícím faktorem utkání byla trpělivost, kterou předváděla Cibulková, jež se nenechala strhnout k divoké hře soupeřky, která byla nebezpečná obzvláště na returnu. „Byla jsem hodně trpělivá, protože s takovými hráčkami jsem v minulosti měla problém. Jsem ráda za to, že jsem to mentálně zvládla. Minulý týden jsem řešila na kurtu samé negativní věci, ale teď jsem snažila všechno hned napravit,“ podotkla Cibulková.

Cením si každé chvíle, co jsme spolu
Pro Denisu Allertovou byl letošní ročník Australian Open jejím třetím odehraným, poprvé však pocítila, jaké to je, když vypadne v prvním kole. V horkém australském létě, kdy slunce praží na betonové dvorce, ji to vyhovuje. „Vracím se sem ráda,“ řekla Češka.

Teploty opět přesahovaly 30 stupňů, kupříkladu Kanaďan Polansky musel své utkání skrečovat nejen kvůli bolavým zádům, ale i kvůli velkému vedru, které ho neskutečně vyčerpalo. „Jak jste zapálený do hry, tak to nevnímáte,“ uvádí Allertová. „Občas jsem si uvědomila a řekla si: Ty jo, docela vedro. Ale během hry to moc nepociťujete,“ upřesnila.

Grandslamové turnaje jsou pro Allertovou také příležitostí k tomu, aby mohla sdílet volné chvíle se svým partnerem Janem Šátralem, s nímž na sebe během roku, kvůli tenisovým povinnostem, nemají tolik času. „Jsme rádi, že se na grandslamech vidíme, protože společné turnaje během roku skoro nemáme,“ podotkla Allertová.

Společně s Šátralem se v Melbourne povzbuzovali, Allertová byla během jeho kvalifikačních zápasů v hledišti. „Podpora na tribuně je od druhé polovičky vždycky lepší. Já jsem ho podporovala, on podporoval mě, snad příští grandslam bude zase společný,“ doufá česká tenistka, kterou nyní čeká cesta na turnaj v Petrohradu, kde se pokusí zlomit sérii tří porážek v řadě.

 

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Úterý 17. 1.

Davis Cup musím odpískat, říká Pavlásek. Na vině je oteklé zápěstí

Devastující forhendy! Federer je zpátky v plné síle

Devět mečbolů? Nový rekord, smála se Šafářová po snovém obratu

Plíšková se má jako v bavlnce. Na uklidnění má Gotta, pomáhá i Hrdlička

Australian Open: Šafářová čelila devíti mečbolům! Plíšková smetla soupeřku, dál jde i Štěpánek a Strýcová

Pondělí 16. 1.

Přišel, vyzkoušel, skrečoval: Almagrovo odstoupení terčem kritiky. O peníze mi nešlo, hájí se Španěl

Překvapení v zárodku turnaje: Světová čtyřka Halepová končí v Melbourne opět v prvním kole, od nenasazené Rogersové schytala debakl

Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

Australian Open: Berdych po skreči Vanniho postupuje do 2. kola, dál jde i Kr. Plíšková, Siniaková končí

Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Tři dvorce se zatahovací střechou i složitý historický vývoj. Jaké jsou zajímavosti Australian Open?