Po těžké porážce přišla další rána. Šuaj Čang rozplakali čínští novináři

- Jan Vojkůvka

Herní mizérie Číňanky Šuaj Čang neskončila ani na Roland Garros. V prvním kole pařížského grandslamu schytala těžkou porážku 1:6, 1:6 s Polkou Magdalenou Frenchovou, což pro ni byla už osmá porážka v řadě. Mnohem větší rána ale následovala na pozápasové tiskové konferenci, kde Čang rozplakali čínští novináři.

Čtyřiatřicetiletá Čang neměla vůbec špatný vstup do sezony, když si zahrála osmifinále Australian Open. Po postupu do osmifinále na turnaji WTA v Lyonu však přišel obrovský herní propad a čínská tenistka prohrála sedm zápasů za sebou. Osmou porážku pak utržila v Paříži s Polkou Frechovou, proti níž uhrála jen dva gemy a na turnaji tak bude pokračovat už jen ve čtyřhře.

Jako by Čang nemrzela sama o sobě už porážka, psychicky ji zdeptali čínští novináři. Na pozápasové tiskové konferenci podle informací rýpali do její špatné formy a celkově jí dávali najevo, že její hra je ohromně špatná. Ostatně, Čang v generálce na Roland Garros prohrála v prvním kole ve Štrasburku s Němkou Friedsamovou 0:6, 0:6 a v Paříži na tento výkon prakticky navázala.

Nebyla to ale jen špatná forma, kterou jí čínští novináři předhazovali. Čang má totiž velmi napjaté vztahy s Čínskou tenisovou federací. A to i kvůli tomu, že se rozhodla hrát v roce 2021 Wimbledon, kvůli čemuž nebyla nominována na olympijské hry v Tokiu, které začínaly pouhých 11 dní po britském grandslamu. Navíc se zkušená Číňanka nevrátila do své domoviny už dlouhé tři roky, jelikož se tam dlouhodobě nehrají tenisové turnaje, což také tamní funkcionáři nesou dost nelibě.

Není tak divu, že Čang, která byla během tiskové konference pod velkým tlakem, stresovou situaci neunesla. Snažila se sice mluvit, aniž by vzlykala, ale nakonec se přesto rozplakala. Fotografie jejího ztrápeného obličeje se začala šířit na sociálních sítích a reagoval na ni například australský tenista John Millman, kterému se přístup médií k některým tenistům vůbec nelíbí.

„Je docela snadné sedět na pohovce a kritizovat hráčskou formu. Hráči čelí zejména online spoustě napadením. Ti, kteří tak činí, nemají vůbec ponětí, čím potenciálně člověk prochází, ať už fyzicky nebo psychicky. Doufám, že je Šuaj v pořádku,“ napsal.

Světová jednatřicítka se pokusí alespoň ve čtyřhře dosáhnout v Paříži nějakého slušného výsledku, aby si dodala tolik potřebné sebevědomí, které bude před travnatou částí sezony rozhodně potřebovat.