Máma vyhrála! Strýcová v Římě překvapila favoritku a slaví první vítězství po návratu

- Marek Bartošík, Filip Lefenda

Barbora Strýcová (1103.) zaznamenala na okruhu WTA první singlové vítězství od září 2020. Po svém dočasném návratu uspěla sedmatřicetiletá Češka hned na druhém turnaji. V italském Římě si v úvodním kole vyšlápla na favorizovanou Belgičanku Marynu Zanevskou (77.), kterou porazila po téměř dvou hodinách 6:1, 3:6 a 6:3.

„Máma vyhrála, máma vyhrála!“ hlásila nadšená Barbora Strýcová svému synkovi Vincentovi bezprostředně poté, co v úvodním kole tisícovky v Římě zvládla třísetovou bitvu proti Maryně Zanevské.

Zkušená Češka se dočkala svého prvního singlového vítězství od konce září 2020, tehdy vyzrála v prvním kole odloženého Roland Garros na Američanku Varvaru Lepčenkovou. Po svém dočasném návratu na okruh si Strýcová nejprve připsala těsnou porážku s Italkou Elisabettou Cocciarettovou (3:6, 6:7) v Madridu, nyní si ale může užívat vítězné emoce!

Zanevskou trápily v prvním setu nevolnosti a zkraje druhého to chvíli vypadalo, že z duelu odstoupí. Nakonec se stal pravý opak. Hráčka ukrajinského původu začala hrát na riziko, střádat vítězné údery a vynutila si rozhodující sadu, v níž vedla 2:0. Strýcová ale utkání nezabalila a čtyřmi gemy v řadě překlopila vedení na svou stranu. Poté sice ztratila čistou hrou servis, závěrečné dva gemy ale putovaly opět na její konto.

Ve druhém kole narazí bývalá světová šestnáctka na devátou nasazenou Mariu Sakkariovou (8.) z Řecka, jež v Římě obhajuje čtvrtfinále. Před čtyřmi lety dokráčela v italské metropoli dokonce do semifinále. Turnajovým maximem Strýcové je čtvrtfinále z roku 2016.

Internazionali BNL d'Italia, Řím (ženy, ITA, 3 572 618 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
BARBORA STRÝCOVÁ (1103.) – Maryna Zanevská (BEL, 77.) 6:1, 3:6, 6:3