Semenistá a Stricker se stali šampiony Advantage Cars Prague Open 2023

- Jan Vojkůvka

Letošní ročník Advantage Cars Prague Open na pražské Štvanici vyvrcholil. Antukový turnaj se v neděli dozvěděl šampiony ve dvouhrách. Turnaj ITF W60 vyhrála Darja Semenistá z Lotyšska, která získala největší titul kariéry. Mužský challenger pak ukořistil Dominic Stricker.

Dvacetiletá Lotyška Darja Semenistá doposud na okruhu ITF vybojovala jedenáct singlových titulů. Ten dvanáctý, který získala na pražské Štvanici, se stal zároveň tím největším na jejím kontě. Na tzv. šedesátce totiž během kariéry ještě netriumfovala.

V nedělním finále si sympatická Lotyška poradila s nasazenou čtyřkou Jessicou Bouzasovou Maneirovou ze Španělska. Přemožitelku Nikoly Bartůňkové porazila za dvě hodiny po obratu 2:6, 6:3 a 6:4.

Díky vítězství na Štvanici se Semenistá poprvé v kariéře prokouše do druhé stovky světa. V pondělí by měla figurovat na 182. místě.

Stricker si podmanil challenger
Úspěšný vstup do antukové části sezony hlásí dvacetiletý Švýcar Dominic Stricker. Mladý tenista, který doposud hrál pouze na betonech a v hale, ovládl hned svůj první antukový turnaj roku, když v nedělním finále porazil Rakušana Sebastiana Ofnera 7:6(7), 6:3.

V průběhu turnaje musel Stricker absolvovat hned tři třísetové bitvy, přičemž dvakrát dokonce prohrával 0:1 na sety. Úspěšný obrat ovšem předvedl i proti Daliborovi Svrčinovi, kterého ve čtvrtfinále porazil 4:6, 6:1, 6:3.

Stricker vybojoval už svůj pátý titul na okruhu ATP Challenger Tour. Po vítězství na Štvanici se Švýcar posune na 115. místo žebříčku ATP a zaútočit na své kariérní maximum může hned příští týden, kdy odehraje turnaj na pražské Spartě.

Advantage Cars Prague Open by Moneta, Praha (muži, CZE, 73 000 EUR, antuka)
Finále dvouhry
Sebastian Ofner (AUT, 130.) – Dominic Stricker (SUI, 129.) 6:7(7), 3:6

Advantage Cars Prague Open by Moneta, Praha (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Darja Semenistá (LAT, 215.) – Jessica Bouzasová Maneirová (ESP, 182.) 2:6, 6:3, 6:4