První lucky loser v historii! Němec tvoří dějiny, prodral se do finále v Madridu

- Jan Vojkůvka

Svůj životní turnaj hraje na Mutua Madrid Open německý tenista Jan-Lennard Struff. Přitom nescházelo mnoho a v hlavní soutěži antukového Masters vůbec nestartoval. Po porážce ve finále kvalifikace s Rusem Aslanem Karacevem však dostal druhou šanci jako šťastný poražený. A tuto příležitost využil na maximum, když dosáhl největšího úspěchu kariéry a jako první lucky loser prošel do finále turnaje Masters.

Na španělský antukový turnaj Struff zajisté nikdy nezapomene. Byť má za sebou už spoustu odehraných sezon a nespočet turnajů, na takový úspěch nikdy nedosáhl. Doposud se totiž do finále na okruhu ATP probojoval pouze jednou, na akci v Mnichově v roce 2021. Madridský podnik je přitom zcela jiná úroveň a poté, co se z Mutua Madrid Open stal dvoutýdenní turnaj, je ve své náročnosti srovnatelný se samotnými grandslamy.

Třiatřicetiletý Struff, který si připsal v hlavní soutěži už šest výher, když postupně skolil Lorenza Sonega (47.), Bena Sheltona (38.), Dušana Lajoviče (40.), Pedra Cachína (67.), jednoho z nejlepších antukářů současnosti Stefanose Tsitsipase (5.) a v semifinálové odvetě za kvalifikaci Aslana Karaceva (121.), si postupem do finále vylepšil osobní maximum z turnajů Masters. Doposud byl pouze dvakrát ve čtvrtfinále.

Paradoxně jedno z těchto čtvrtfinále odehrál letos v Monte Carlu, čímž už naznačil, že se nachází v životní formě. A to nyní potvrdil také v Madridu, kde zároveň píše historii mužského tenisu.

Struff se totiž stal vůbec prvním šťastným poraženým z kvalifikace v dějinách, kterému se povedlo projít do finále turnaje ATP Masters 1000.

V nedělním finále narazí na superfavorita Carlose Alcaraze, obhájce loňského madridského titulu. A pokud uspěje, stane se dokonce novou německou jedničkou, jelikož by se ve světovém žebříčku prodral před Alexandera Zvereva.

„Bude to ohromně těžký zápas. Jsme ve Španělsku, v Madridu. Myslím, že má na španělských antukových kurtech bilanci 20-0. Musím si pro to jít, jinak budu bez šance. Pokusím se předvést to nejlepší, abych ho zkusil porazit a získal svůj první titul,“ řekl Němec, který loni s Alcarazem svedl dramatickou pětisetovou bitvu ve Wimbledonu, kde ale prohrál 4:6 v rozhodující sadě.