Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Těžko byste na ní poznali, že právě prohrála zápas. Kateřina Siniaková skončila na Australian Open překvapivě už v prvním kole, pár minut potom už ale zase zářila úsměvem. „Porážky jsou součástí tenisu a dobrého hráče jenom posilní,“ řekla Siniaková s tím, že dál směřuje do nejlepší světové dvacítky. A nepohrdla by prý ani účastí ve fedcupovém týmu.

Všechno šlo podle plánu. Siniaková, povzbuzená svým prvním velkým titulem, vstoupila jako mírná favoritka a začala proti Němce Görgesové povedeně a vyhrála první set 6:3. Ve druhém byla jeden míček od vedení 3:0. Potom by asi bylo rozhodnuto. „Soupeřka začala hrát prostě lépe než já,“ pokrčila Siniaková rameny nad tím, proč šanci nevyužila.

Němka do té doby hodně kazila a nedokázala držet dlouhé výměny, čehož Siniaková využívala. Po neproměněném brejkbolu na 3:0 se ale karty obrátily. „Už to bylo těžší a těžší. Bohužel pak do toho přišlo ještě sluníčko, při servisu jsme s tím obě bojovaly a ona se s tím poprala lépe. Vítězství si zasloužila,“ uznala česká hráčka.

Siniaková se trápila hlavně na returnu proti výbornému servisu zkušené Görgesové, která jako mávnutím kouzelného proutku přestala dělat chyby. Nakonec ve třetím setu zápas dopodávala.

S postupem času se zdálo, že mladá Češka ztrácí nervy. Občas hodila raketou, nespokojením zakřičela nebo protočila oči. Pořád ale bojovala a držela se na dostřel. „Snažila jsem se podat maximum, i když umím asi hrát líp,“ řekla Siniaková.

Přiznala ale, že řeč těla, která je v tenise součástí psychologické hry, jí pořád problém dělá. „To je ještě kapitola kterou musím vylepšit,“ zasmála se.

„Občas jsem taková vláčná, ale co se týče hlavy, tak jsem na tom o hodně lépe, i když tělo zrovna nedrží. Ukazují to i poslední výsledky. Je ale potřeba, aby bylo vidět i navenek, co si v hlavě myslím,“ přemýšlela. Pořád jde ale hlavně o tenisové schopnosti. „Když jsem v zápase, tak myslím na to, co potřebuju zahrát, ne jestli jsem po míčku flákla raketou.“

Grandslam s bráchou

Vzorem ledového klidu může být Siniakové třeba Maria Šarapovová, její velký idol už od útlého věku.  „Vzor to pro mě byl a pořád i je. Pořád si přeju proti ní zahrát a teď bych mohla klidně i zvítězit,“ zasnila se. Šarapovová, v současnosti pykající za doping, by mohla hrát už na příštím podniku velké čtyřky – French Open.

Zápas proti Šarapovové je pro Siniakovou jeden granslamový sen. Tím druhým je představa, že se v nejlbižších letech potká třeba na Australian Open se svým čtrnáctiletým bratrem, taktéž tenistou. „Dost se mu daří a jezdí po turnajích. Doufám, že za pár let tady možná budeme spolu, že už bude hrát juniorský grandslam,“ řekla Siniaková.

To už by byl slušný rodinný klan. Siniaková s bratrem na kurtech, v publikum otec jako šéf týmu... A brzy by o nich měl díky Siniakové vědět i tenisový svět. „Můj plán je top 20 do konce roku. Bude to dřína, ale když budu takhle makat dál, určitě na to mám,“ neztrácela česká tenistka naději po brzkém konci v Melbourne.

„Mrzí mě to. Měla dobrý začátek sezony, tak jsem očekávala, že tady něco můžu uhrát. Ale nemůžu se hroutit z jedné prohry. Porážky jsou součástí tenisu a dobrého hráče jenom posilní.“

S podobným přístupem by určitě souhlasil i kapitán fedcupového týmu Petr Pála, který Siniakovou v Austrálii osobně sledoval. Talentovaná tenistka si svými posledními úspěchy logicky říká o pozvánku do jeho týmu.

„Proč ne, ráda bych pozvánku přijala. Mělo by to být součástí kariéry a ráda bych Česko reprezentovala,“ netajila Siniaková.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Pondělí 16. 1.

Volej přímo do rozkroku. Wawrinka se omlouval, Kližan to nechápe

Přišel, vyzkoušel, skrečoval: Almagrovo odstoupení terčem kritiky. O peníze mi nešlo, hájí se Španěl

Překvapení v zárodku turnaje: Světová čtyřka Halepová končí v Melbourne opět v prvním kole, od nenasazené Rogersové schytala debakl

Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Australian Open: Berdych po skreči Vanniho postupuje do 2. kola, dál jde i Kr. Plíšková, Siniaková končí

Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Tři dvorce se zatahovací střechou i složitý historický vývoj. Jaké jsou zajímavosti Australian Open?

Sobota 14. 1.

Neskutečný úder! Jeden z nejlepších úderu v životě, zářil Štěpánek

Víc jsem kecal než hrál, mrzelo Šátrala. V Melbourne skončil těsně před hlavní soutěží

Tenisová princezna Siniaková před Australian Open: Soupeřky už by si na mě měly dávat pozor

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open