Velkolepý návrat formy. Kometa českých challengerů je v Madridu už v semifinále

- Marek Bartošík

Sedmý zápas, sedmé vítězství. Aslan Karacev (121.) pokračuje na antukovém Masters v Madridu ve své parádní jízdě a po výhře 7:6(3) a 6:4 nad Číňanem Č'-čenem Čangem (99.) postoupil už do semifinále. Ruský kvalifikant si zahraje mezi nejlepší čtyřkou na tisícovce poprvé v kariéře, dosud bylo jeho maximem osmifinále.

Po nevydařené loňské sezoně, kdy prohrál 31 ze 49 utkání, se Aslan Karacev znovu prezentuje tenisem, jenž mu zajistil semifinálovou účast na Australian Open 2021 a kariérní maximum v podobě 14. příčky v žebříčku ATP.

Devětadvacetiletý tenista si na madridské antuce poradil mimo jiné s Nizozemcem Boticem van de Zandschulpem (29.), Australanem Alexem de Minaurem (19.) a svým slavným krajanem Daniilem Medveděvem (3.), kterého porazil v osmifinále 7:6(1) a 6:4. Jedinou sadu ztratil se zmíněným de Minaurem.

Majitel tří singlových titulů z akcí ATP si díky postupu do druhého největšího semifinále své kariéry zajistil výrazný vzestup žebříčkem, kde má nyní zaručen posun ze 121. na přibližně 51. místo. A pokud by v semifinále vyzrál na Řeka Stefanose Tsitsipase (5.) nebo Němce Jana-Lennarda Struffa (65.), polepšil by si o dalších cca 15 pozic.

Tenista pocházející z Vladikavkazu naplno nakopl svou kariéru na přelomu srpna a září 2020, kdy ovládl dva velké antukové challengery v České republice (pražské Spoje, Ostrava) a k tomu přidal finálovou účast na pražské Štvanici.

Zatímco do Česka přicestoval jako neznámý 253. hráč žebříčku, po sérii fantastických výsledků se přiblížil na dosah elitní stovce, kam pronikl po tažení do semifinále předloňského Australian Open.