Advantage Cars Prague Open: Bartůňková je už ve čtvrtfinále, Kolář uspěl v atraktivním derby

- Redakce

Kombinovaný mužský a ženský turnaj Advantage Cars Prague Open by Moneta měl ve čtvrtek na programu zbývající zápasy osmifinále dvouhry a čtvrtfinále čtyřhry. Hlavním tahákem mužského challengeru bylo dnes na Štvanici derby, v němž Zdeněk Kolář porazil Tomáše Macháče 7:5 a 6:3. Nikola Bartůňková postoupila na akci kategorie ITF W60 do čtvrtfinále, naopak další teenagerky Dominika Šalková a Tereza Valentová skončily v osmifinále. Do semifinále čtyřhry pronikli Jiří Barnat s Janem Hrazdilem, Petr Nouza s Andrewem Paulsonem, Zdeněk Kolář s Adamem Pavláskem, Aneta Kučmová s Australankou Mcpheeovou, Aneta Laboutková s Rumunkou Amarieiovou a Jesika Malečková s Polkou Chwaliňskou (poslední zmíněné bez boje).

Kolář si v derby poradil s Macháčem
Vítězem atraktivního derby v osmifinále challengeru na Štvanici se stal Zdeněk Kolář (206.), který porazil nasazenou šestku Tomáše Macháče (123.) po hodině a 46 minutách 7:5 a 6:3.

Šestadvacetiletý Kolář dohnal v prvním setu dvakrát manko brejku (0:1, 3:4) a poté zvládl napínavou koncovku, když ve dvanáctém gemu získal klíčový brejk. Podobně ve druhé sadě prohrával o brejk 0:2, ztrátu ale rychle dohnal a dalším úspěchem na returnu z osmé hry si zajistil postup.

„Bylo to velice těžké utkání. Myslím si, že jsme hráli oba poměrně slušný tenis. V koncovce prvního setu jsem zahrál lépe, ten druhý jsem dobře otočil a pak jsem si to už pohlídal,“ těšilo Koláře.

Šampion z Ostravy, který vyhrál už posedmé v řadě, narazí ve čtvrtfinále na Slováka Lukáše Kleina (143.).

Bartůňková vydřela postup do čtvrtfinále
Turnaj na Štvanici se přece jenom dočkal české účastnice singlového čtvrtfinále! Sedmnáctiletá Nikola Bartůňková (371.) vybojovala v osmifinále po dvou a půl hodině výhru 5:7, 6:2 a 6:4 nad nasazenou pětkou Fernandou Contrerasovou Gomezovou (189.) z Mexika.

Talentovaná Češka v závěrečném setu nejprve dohnala ztrátu 0:1 s brejkem a vypracovala si náskok 3:1, soupeřka ale srovnala na 3:3. Bartůňková nakonec rozhodla o svém postupu až brejkem v závěrečném gemu, kde na returnu otočila nepříznivý stav 15:40. Ve čtvrtfinále ji čeká turnajová dvojka Priscilla Honová (163.) z Austrálie.

„Určitě jsem ráda, že jsem to zvládla. Byl to těžký zápas, přežila jsem některé kritické situace. Utkání stálo mnoho sil, jsem vyčerpaná ještě z minulého turnaje. Neměla jsem moc volna, teď jsem k tomu hrála další tříseťák,“ řekla Bartůňková, která natáhla svou vítěznou šňůru už na sedm utkání.

Laboutková a Amarieiová zvládly napínavou koncovku
Obrovské drama mají za sebou Aneta Laboutková a Rumunka Ilinca Dalina Amarieiová v deblovém čtvrtfinále šedesátky na Štvanici. Česko-rumunské duo vedlo v rozhodujícím supertiebreaku proti Sofii Lansereové a Darji Semenisté už 8:1 a 9:4, nakonec ale muselo odvracet za stavu 10:11 mečbol a zvítězilo až nejtěsnějším poměrem 6:2, 3:6 a 13:11.

Laboutková s Amarieiovou využily až sedmý mečbol. Jejich soupeřkami v semifinále budou Aneta Kučmová a Australanka Kaylah Mcpheeová.

„Řekla bych k tomu jen, že to byl ženský debl. Nevím, co dalšího k tomu dodat. Díky bohu, že jsme to nakonec nějak doklepaly. V závěru jsme zahrály dobře, celkově to ale bylo strašný,“ smála se po infarktovém duelu Laboutková.

Do semifinále pronikli i Kolář s Pavláskem
Hned tři české páry postoupily do deblového semifinále na challengeru Advantage Cars Prague Open by Moneta. Na Jiřího Barnata s Janem Hrazdilem a Petra Nouzu s Andrewem Paulsonem navázali Zdeněk Kolář a Adam Pavlásek. Zkušení Češi porazili v závěrečném čtvrtfinále třetí nasazenou finsko-nizozemskou dvojici Patrik Niklas-Salminen, Bart Stevens 6:3, 1:6 a 10:2. V ryze českém semifinále na ně čekají Nouza s Paulsonem.

Barnat s Hrazdilem znovu překvapili favority!
Jiří Barnat a Jan Hrazdil si zahrají deblové semifinále na antukovém challengeru Advantage Cars Prague Open! Čeští tenisté, kteří startují na Štvanici díky divoké kartě, vyřadili ve čtvrtfinále nasazené čtyřky Ukrajince Vladyslava Manafova a Španěla Sergia Martose Gornese po setech 7:5 a 6:4.

Hrazdil s Barnatem přitom v první sadě prohrávali už 1:4 a za stavu 4:5 čelili při svém podání třem setbolům v řadě, kritické chvíle ale dokázali ustát.

Kučmová s Mcpheeovou vyřadily nasazené jedničky
Aneta Kučmová a Kaylah Mcpheeová se blýskly na turnaji ITF na Štvanici cenným triumfem. Česko-australská dvojice přehrála v deblovém čtvrtfinále nejvýše nasazený slovinsko-ukrajinský pár Veronika Erjavecová, Valerija Strachovová 2:6, 6:3, 10:6, a postoupila tak už do semifinále.

Nouza s Paulsonem si zahrají semifinále
Petr Nouza a Andrew Paulson uspěli na štvanickém challengeru v napínavém čtvrtfinále čtyřhry, když udolali polskou dvojici Karol Drzewiecki, Szymon Walków 7:6(3), 5:7 a 10:7. Češi prohrávali v supertiebreaku 2:4, poté ale získali čtyři body v řadě a těsný náskok uhájili až do konce.

Šalková si čtvrtfinále nezahraje
Dominika Šalková (276.) končí na antukovém turnaji kategorie ITF W60 na Štvanici v osmifinále. V něm prohrála osmnáctiletá Češka s rumunskou šťastnou poraženou z kvalifikace Ilincou Dalinou Amarieiovou (519.) po hodině a 16 minutách 4:6 a 1:6. Šalková vedla v prvním setu 4:3 bez brejku, od té chvíle ale ztratila devět z deseti gemů.

Valentová favoritku nepřekvapila
Držitelka divoké karty Tereza Valentová (-) se loučí s turnajem Advantage Cars Prague Open v osmifinále, kde podlehla favorizované Lotyšce Darji Semenisté (215.) po necelé hodině hry dvakrát 1:6.

Šestnáctiletá Češka přesto může být se svým počínáním na Štvanici spokojená, jelikož si v úterním prvním kole proti Němce Sarah-Rebecce Sekulicové připsala premiérovou výhru v hlavní soutěži ženského turnaje.

Advantage Cars Prague Open by Moneta, Praha (muži, CZE, 73 000 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Filip Krajinovič (SRB, 79.) – Federico Gaio (ITA, 326.) 6:2, 4:6, 6:4
Dominik Köpfer (GER, 158.) – Norbert Gombos (SVK, 134.) 6:2, 3:6, 6:3
TOMÁŠ MACHÁČ (123.) – ZDENĚK KOLÁŘ (206.) 5:7, 3:6
Lukáš Klein (SVK, 143.) – Franco Agamenone (ITA, 148.) 6:3, 7:6(6)

Čtvrtfinále čtyřhry
BARNAT, HRAZDIL – Manafov (UKR), Martos Gornes (ESP) 7:5, 6:4
Arribage, Gaston (oba FRA) – Andreozzi, Duran (oba ARG) 5:7, 6:4, 11:9
Drzewiecki, Walków (oba POL) – NOUZA, PAULSON 6:7(3), 7:5, 7:10
Niklas-Salminen (FIN), Stevens (NED) – KOLÁŘ, PAVLÁSEK 3:6, 6:1, 2:10

Advantage Cars Prague Open by Moneta, Praha (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
TEREZA VALENTOVÁ (-) – Darja Semenistá (LAT, 215.) 1:6, 1:6
DOMINIKA ŠALKOVÁ (276.) – Ilinca Dalina Amarieiová (ROU, 519.) 4:6, 1:6
Fernanda Contrerasová Gomezová (MEX, 189.) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (371.) 7:5, 2:6, 4:6
Nuria Brancacciová (ITA, 170.) – Rebecca Šramková (SVK, 245.) 2:6, 5:7

Čtvrtfinále čtyřhry
Erjavecová (SLO), Strachovová (UKR) – KUČMOVÁ, Mcpheeová (AUS) 6:2, 3:6, 6:10
BARTŮŇKOVÁ, PALICOVÁ – Chwaliňská (POL), MALEČKOVÁ bez boje
Lansereová (-), Semenistá (LAT) – Amarieiová (ROU), LABOUTKOVÁ 2:6, 6:3, 11:13