Nemít pocit, že mohu vyhrávat, tak doma rybařím, prohlásil Nadal

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Bez bolestí a po pečlivé přípravě, s novým členem v týmu a pln očekávání. Rafael Nadal se po výhře na exhibici v Abú Zabí a čtvrtfinále v Brisbane chystá na první grandslam nové sezony a má před sebou velké cíle. „Myslím, že jsem připraven. Trénoval jsem hodně tvrdě měsíc a půl na Mallorce. Sezónu jsem navíc začal dobře v Abú Zabí a Brisbane,“ uvedl španělský tenista na tiskové konferenci v Melbourne.

Po necelých dvou měsících jste letos zase naskočil do turnajového kolotoče. Cítíte se na kurtu dostatečně jistý?
Hraju dobře a jsem se vším ohledně moji hry víceméně spokojený. Když říkám, že hraju dobře, tím myslím, že jsem kompletně připravený na všechno. V dnešním tenise totiž nelze jinak uspět. Musíte cítit jistotu z bekhendu, forhendu, na servisu i při returnu.

Během přestávky mezi sezonami jste začal spolupracovat s Carlosem Moyou. Kdy došlo k rozhodnutí, že se k vám připojí?
Carlos je hlavně můj velice dobrý kamarád. Často jsme se spolu bavili už před tím. A nezáleží tolik na tom, jestli je přímo v mém týmu nebo ne. V prosinci, když jsem se dozvěděl, že přestane pracovat s Milosem Raonicem, jsme se já a můj strýc s Carlosem potkali. Pro mě je to velice dobrá příležitost. Vím, že pro mě chce to nejlepší. Zná moji osobnost, zná moji hru. On tenis prostě miluje.

Dokážete si vůbec představit, jaké to bylo dřív, kdy hráči neměli kolem sebe tým a museli se na turnajích postarat sami o sebe?
To je dneska úplná prehistorie. Na druhou stranu věřím, že se musíte vždycky spokojit s tím, co máte. Já nejsem komplikovaná osobnost. Je pravda, že teď mám velký tým, ale spokojil bych se i s menším. Nerad však dělám velké změny a lidé, se kterými spolupracuji, jsou v mém týmu víceméně od začátku. Teď tam přibyl Carlos, ale jak jsem řekl, není to pro mě úplná novinka. Trénoval jsem s ním velkou část kariéry od té doby, co mi bylo 15 let. Dokonce i po konci Carlosovy kariéry jsme si na Mallorce občas zahráli. Má tam dům blízko mě a pomůže mi i s mojí akademií, za což jsem také hrozně rád. Carlos může být velice prospěšný právě i dětem a já jsem pyšný, že je v mém týmu.

Proč se nestal součástí týmu už dříve, má to nějaký důvod?
Stávají se věci, které nedokážete předpokládat. Tyhle věci řeším se svým strýcem, který je pro mou kariéru klíčový. Nikdy bych podobné rozhodnutí neudělal bez konzultace s ním. Nejdůležitější je pro mě stabilita a každý člen našeho týmu Carlose uvítal. Dobře znal tým a tým znal jeho od doby, kdy mi bylo 15 let.

Podle mnohých jsou kurty letos rychlejší. Pociťujete změnu?

Mně se ty podmínky líbí. Nemyslím si, že jsou rychlejší nebo pomalejší. Některé jsou možná trochu rychlejší, ale to se vám může jenom zdát. Když je kurt menší, zda se, že se všechno děje rychleji. A za druhé, čím více na kurtu trénujete a hrajete, tím je rychlejší.

Organizátoři turnaje pro novou sezonu navýšili prize money a provedli řadu dalších vylepšení. Jaký máte letos pocit z Australian Open?
Nikde na světě nevidím turnaj, který se každý rok tolik zlepšuje. Je skvěle vidět, jak se pořadatelům daří.

Lidé věří, že můžete vyhrát French Open. Co tady, máte na sedm výher v řadě?
Nevím, nevím... A ani mě to nezajímá, protože nad tím tak nepřemýšlím. Myslím na první zápas, stejně jako každý den myslím jenom na trénink. Uvidíme, jestli jsem připraven. Jediné, co můžu říct, že trénuju dobře a užívám si každý trénink. Pak se může stát cokoliv.

V minulé sezoně vás trápila zranění, vzdal jste French Open a vynechal Wimbledon. Jsou zdravotní problémy pryč?
Bolest necítím už dlouho, zranění je pryč.

Jaké jsou vaše ambice? Pokud byste nevybojoval titul, co by vás uspokojilo?
Jsem tady a užívám si to. Vracím se na túru po delší době. Lidé o mně můžou vzhledem k poslední sezóně pochybovat, ale abych byl upřímný, naplno jsem hrál jenom na US Open. Olympiáda byla skvělý turnaj, ale pořád jsem cítil v zápěstí velkou bolest. Pak jsem v něm měl zánět. Bylo dost těžké s tím hrát, ale já jsem hrál, protože jsem nechtěl zase přestat. Jel jsem do Šanghaje a Pekingu s velkými bolestmi. Během posledních sedmi měsíců jsem hrál vlastně v dobrém zdravotním stavu jenom pár zápasů.

Jak jsem řekl, pokud se nebudu cítit na to, že mohu vyhrávat, a tím myslím bojovat o tituly, o které jsem bojoval posledních deset let, pak mužů jít hrát golf nebo doma rybařit. Jsem tady, protože v sebe věřím. Jsem přesvědčený, že zase dokážu něco vyhrát. Nevím, jestli tady nebo v Acapulcu, Indian Wells nebo jinde. Jsem schopen o tyhle mety zase bojovat.

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Pondělí 16. 1.

Volej přímo do rozkroku. Wawrinka se omlouval, Kližan to nechápe

Přišel, vyzkoušel, skrečoval: Almagrovo odstoupení terčem kritiky. O peníze mi nešlo, hájí se Španěl

Překvapení v zárodku turnaje: Světová čtyřka Halepová končí v Melbourne opět v prvním kole, od nenasazené Rogersové schytala debakl

Pít, či nepít? Murray prožíval dilema s neznámou lahví

Z horka málem padla, na kurt běžel doktor. Sundalo mě to, přiznala Kristýna Plíšková

Rychle, bezbolestně, na krásu se nehraje. Berdych utekl vedru a postupuje

Už se našlo! Štěpánek získal video svého životního úderu

Zklamání? Jenom mě to posílí, říká Siniaková. Příště chce hrát se Šarapovovou

Australian Open: Berdych po skreči Vanniho postupuje do 2. kola, dál jde i Kr. Plíšková, Siniaková končí

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Tři dvorce se zatahovací střechou i složitý historický vývoj. Jaké jsou zajímavosti Australian Open?

Sobota 14. 1.

Neskutečný úder! Jeden z nejlepších úderu v životě, zářil Štěpánek

Víc jsem kecal než hrál, mrzelo Šátrala. V Melbourne skončil těsně před hlavní soutěží

Tenisová princezna Siniaková před Australian Open: Soupeřky už by si na mě měly dávat pozor

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open