Pranýřovaná za názor. Bouchardová raději tweet smazala a omluvila se

- Redakce

Kanaďanka Genie Bouchardová pořádně popudila některé tenisové fanoušky a osobnosti ze světa tenisu. Vše způsobil tweet, ve kterém se opřela do tenistek, které se dříve dostaly do problémů kvůli dopingu. Nakonec raději svůj tweet smazala a napsala veřejnou omluvu.

Devětadvacetiletá Bouchardová zvládla v Madridu projít z kvalifikace do druhého kola. V úvodní rundě hlavní soutěže porazila ve třech setech Ukrajinku Dajanu Jastremskou a po utkání napsala na svůj Twitter větu, která dost popudila fanoušky ukrajinské hráčky. I mnohé jiné.

„Na hraní v Madridu proti dopujícím něco je,“ rýpla si do Jastremské a také do Rusky Marie Šarapovové. I ta byla potrestána za užití dopingu a v roce 2017 ji Bouchardová v Madridu dokázala rovněž porazit.

Velmi brzy ale začala Kanaďanka zveřejnění svého tweetu litovat. Dostala se pod palbu ostré kritiky za údajné nesportovní chování. Jastremská byla nezávislým tribunálem očištěna a suspendace jí byla zrušena po půlročním zákazu hraní s tím, že nedošlo k žádnému provinění nebo nedbalosti. Šarapovová si odpykala trest za užití meldonia, které bylo povoleno a přidáno na seznam zakázaných látek až v roce 2016, čehož si Ruska a její tým nevšimli. Nakonec se mohla vrátit po patnáctiměsíčním trestu, když uspěla s odvoláním a původní dvouletý trest jí byl snížen.

Bouchardová se nakonec rozhodla celý tweet smazat, svůj názor potlačit a napsat veřejnou omluvu, aby alespoň trochu umlčela palbu ostrých slov na svou adresu. „Chci se omluvit za svůj včerejší tweet. Byla to zbytečná chyba v úsudku. Přestože jsem vždy prosazovala fair play, neměla jsem všechna fakta a rozhodně jsem neměla v úmyslu někomu ublížit. Budu na sobě dál pracovat, na kurtu i mimo něj,“ napsala.

Omluvu ocenil například trenér Patrick Mouratoglou, který napsal: „Jsem rád, že Genie smazala svůj tweet. Není férové útočit na lidi, kteří byli tribunálem zcela očištěni.“

Pravdou ovšem také je, že někdy jsou obhajoby hráčů chycených u dopingu skutečně zajímavé. Italka Sara Erraniová uvedla, že jí musel spadnout matčin lék na prevenci rakoviny prsou do jídla. Již zmíněná Jastremská pak hovořila o tom, že se zakázaná látka musela do jejího těla dostat při sexu. V porovnání s tím je výmluva Šarapovové, že si spolu s týmem nevšimli zařazení meldonia na seznam zakázaných látek, nejpravděpodobnější.