Chci zpátky nahoru, říká Šafářová před startem Australian Open

- Jakub Slunečko, Jan Havlovic

Zdá se, že po loňské sezoně, kterou narušily zdravotní komplikace, se Lucie Šafářová vrací zpět do formy. Nyní čeká rodačku z Brna vstup do Australian Open, v Melbourne nastoupí ve dvouhře i ve čtyřhře. „Vždycky to beru kolo po kole,“ řekla 62. hráčka světového žebříčku svůj plán směrem k pavouku dvouhry.

V roce 2015 zažila česká tenistka nejúspěšnější sezonu ve své kariéře - dostala se do TOP 10, zahrála si finále na French Open, avšak v závěru sezony postihly rodačku z Brna zdravotní komplikace, kvůli kterým se na dvorce vrátila až na konci února 2016. Návrat byl pro Šafářovou velmi těžký, svých pět úvodních zápasů prohrála. „Ono to nebylo jednoduché, protože jsem začínala po nemoci a než jsem se dostala do kondice, tak se mi nedařilo." Česká tenistka se odrazila k lepším výkonům na domácím podniku WTA v Praze, avšak poté musela objíždět velké turnaje, na kterých obhajovala body z úspěšné předchozí sezony. „Bylo těžké se pak někde chytit, když pořád hrajete proti třiceti nejlepším hráčkám na světě,“ ohlédla se Šafářová za svým návratem na dvorce. 

V deblu se dařilo české tenistce o poznání lépe - zisk bronzové medaile s Barborou Strýcovou, vítězství ve čtyřhře na US Open po boku Bethanie Mattekové-Sandsové a mnoho dalších úspěchů. „Určitě bych to nehodnotila jako špatnou sezónu. Debl mě hrozně baví a je to takové týmovější. Ale samozřejmě bych se ráda vrátila v singlu tam, kde jsem byla,“ vyřkla Šafářová své plány ve dvouhře. Rodačka z Brna sáhla v minulé sezoně ke změně trenéra, angažovala bývalého skvělého deblistu Františka Čermáka. Jak se pod jeho vedením hra Šafářové zlepšila? „V mém věku už se toho moc vylepšit nedá, jenom drobná vylepšení na různých místech, nic výrazného. On je hlavně člověk, který tenis hrál, má s ním zkušenosti a dostávám na všechno jiný pohled. Franta je strašně fajn člověk a spolupracuje se nám výborně.“

Do letošní sezony vstupuje Šafářová v plné síle a ráda by se vrátila na příčky, kterých dosáhla v sezoně 2015. „Určitě bych chtěla uhrát výsledky na velkých turnajích, jako je tady Australian Open nebo potom Indian Wells, Miami. Poté i velké turnaje po Evropě,“ poodkryla 62. hráčka světového žebříčku své plány pro první polovinu sezony. Vítězka čtyřhry na US Open z minulého roku by již měla být v pořádku i co se týče zdravotní stránky, což je pro Šafářovou velmi důležitá zpráva. „Musím dávat pozor, ale teď jsem zdravá a jsem na tom dobře i kondičně. Musím zaklepat, aby se nic neobjevilo."

Teď se Šafářová vrací na Australian Open, které musela v minulém roce kvůli nemoci vynechat.  „Dva roky jsem tady nebyla, je hrozně pěkné vrátit se zpět," neskrývala česká tenistka radost z návratu do Melbourne, kde bydlí na Chapel Street, kde se nachází mnoho kaváren a restaurací, kam si Šafářová chodí odpočinout. „Mám ráda místní pláž, to je moje oblíbené místo,“ přiznala osmá hráčka deblového žebříčku. 

V Melbourne Šafářová v loňské sezoně nestartovala, neobhajuje tak žádné body a tudíž není pod tlakem. V prvním kole se střetne s Belgičankou Wickmayerovou, co od zápasu očekává? „Znám ji dobře, na okruhu se pohybuje dlouho. Dobře servíruje, má lepší bekhend než forhend, hraje agresivně. Já si pro to vítězství budu muset jít."

Šafářová nastoupí v Melbourne také ve čtyřhře po boku Bethanie Mattekové-Sandsové, se kterou si zahraje poprvé v letošní sezoně, neboť v úvodu roku měly obě tenistky rozdílné plány. „Těším se, že si zase s Bethanii zahrajeme.“ A jaké jsou ambice česko-amerického páru? „Máme je rozhodně vysoké. Doufám, že to nakopneme stejně jako v minulé sezóně,“ pousmála se česká tenistka v závěru rozhovoru. 

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Tři dvorce se zatahovací střechou i složitý historický vývoj. Jaké jsou zajímavosti Australian Open?

Sobota 14. 1.

Neskutečný úder! Jeden z nejlepších úderu v životě, zářil Štěpánek

Víc jsem kecal než hrál, mrzelo Šátrala. V Melbourne skončil těsně před hlavní soutěží

Tenisová princezna Siniaková před Australian Open: Soupeřky už by si na mě měly dávat pozor

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Pátek 13. 1.

Štefková po konci v Melbourne: Zapíšu si to a příště budu vědět, jak na ní!

Déšť darem z nebes, po pauze Šátral Japonce smetl. Ještě mi zbývá osm zápasů, směje se

Hodiny čekání, potom konec. Těším se na čtyřhru, snad to bude klapat, říká Krejčíková

Soupeřka hrála vabank a vše jí tam padalo, byla zklamaná Hradecká