Napil se z láhve spoluhráče. Slovenský daviscupový reprezentant se ani tak trestu za doping nevyhnul

- Jan Vojkůvka

Dvaatřicetiletý slovenský daviscupový reprezentant Andrej Martin byl za porušení Tenisového antidopingového programu potrestán Mezinárodní agenturou pro integritu tenisu suspendací na 14 měsíců. ITIA oznámila udělení trestu ve čtvrtek. Martin se bude smět vrátit na kurty 5. června 2024.

Do čtrnáctiměsíčního trestu, který Martin obdržel, se nezapočítalo období provizorní suspendace, kterou vyfasoval loni v červenci. Počáteční datum trestu je oficiálně stanoveno na 5. dubna 2023, kdy nezávislý tribunál dospěl k rozhodnutí.

Martin se provinil užitím látky SARM 22, což je selektivní modulátor receptoru androgenu, který se v medicíně využívá za účelem terapeutického působení při různých zdravotních stavech, včetně ztráty svalové hmoty, osteoporózy, rakoviny či hypogonadismu. Slovenský tenista, který měl pozitivní dopingový nález v červnu 2022 na challengeru v Bratislavě, od počátku svou vinu popíral a tvrdil, že nikdy nevzal žádný doping vědomě.

Během slyšení před nezávislým tribunálem se Martin hájil tím, že na začátku června loňského roku hrál florbalový turnaj, během něhož se omylem napil pití svého spoluhráče. Tuto verzi potvrdil i zmíněný nejmenovaný florbalový spoluhráč, který při slyšení přiznal, že si do láhve s vodou přidal kapky ostarinu (jiný název pro látku SARM S-22).

Ačkoliv nezávislý tribunál považoval Martinovo prohlášení za věrohodné a rozhodl, že hráč jednal bez významného zavinění nebo nedbalosti, trestu se nevyhnul. Místo několikaleté suspendace ale na základě zjištění, že Martin nepožil zakázanou látku vědomě, udělil hráči mírnější čtrnáctiměsíční trest. Původně Martinovi hrozil až čtyřletý trest zákazu činnosti.

Podle tiskové zprávy ITIA je břemeno odpovědnosti za to, co hráči užijí, na jejich bedrech a omilostnění je uděleno pouze za výjimečných okolností.

Důvodem, proč se do trestu nezapočítává období provizorní suspendace, je porušení tohoto dočasného pozastavení činnosti. Martin totiž přiznal, že se během svého trestu zúčastnil triatlonu a několika florbalových turnajů, což je v rozporu s Tenisovým anti-dopingovým programem.