VIDEO: Šílená chyba Murrayho! Takto odmítl setbol a prohrál počtvrté v řadě

- Filip Lefenda

Solidní vstup do sezony je zapomenut. Bývalý první hráč světa Andy Murray se sice vyhoupl zpět do elitní stovky žebříčku, na kurtech se ovšem aktuálně 52. tenista pořadí ATP trápí. S prestižní tisícovkou v Madridu se její dvojnásobný šampion rozloučil už v úvodním kole, v němž neuhrál ani set s italským kvalifikantem Andreou Vavassorim. V koncovce klíčového tiebreaku se navíc vítěz tří grandslamů prezentoval neuvěřitelnou chybou na síti.

Pětatřicetiletý Murray se v lednu po památných pětisetových maratonech s Italem Berrettinim a Australanem Kokkinakisem prodral do třetího kola Australian Open. Ještě lepší dojem zanechal o měsíc později v katarském Dauhá. V semifinále proti Jiřímu Lehečkovi odvrátil pět mečbolů a přemožitele našel až ve finále ve favorizovaném Rusu Medveděvovi.

V posledních týdnech už to ale tak slavné není. Vlastně vůbec. Po turnajích v Miami a Monte Carlu vypadl Murray v úvodním kole rovněž v Madridu, kde v letech 2008 a 2015 slavil titul. S italským kvalifikantem Andreou Vavassorim zapsal po výsledku 2:6 a 6:7(7) už čtvrtou porážku bez zisku setu v řadě.

Až 164. tenista žebříčku Vavassori se přitom v hlavní soutěži na úrovni ATP Masters 1000 představil ve svých 27 letech vůbec poprvé. V první sadě těžil z rychle nabytého náskoku 4:0. Ve druhém dějství již dokázal favorizovaný Murray manko brejku dotáhnout a vynutil si zkrácenou hru.

V té přečkal Brit za stavu 3:6 kritické chvilky. Ziskem tří výměn v řadě, z toho dvou na returnu, odvrátil mečboly. Po druhé výměně stran měl pak na raketě pro změnu vlastní setbol, jenže přišlo nepochopitelné selhání na síti. Murray měl před sebou zcela okrytý dvorec a stačilo mu už jen libovolně dostat míč na druhou půlku. Bekhendový volej přesto z bezprostřední blízkosti umístil do pásky.

„Přesně do takové pozice se chcete ve výměně dostat. Skvěle jsem ji rozehrál, pak jsem ale zkazil naprosto jednoduchý rutinní úder,“ komentoval své selhání Murray. Některá média již hovoří o nejhorším úderu jeho kariéry.

I tento mečbol Murray vzápětí odvrátil, o dvě výměny později už se ale mohl Vavassori radovat. „Cítím se dobře, a proto chci hrát v Paříži. Rád bych zabojoval o titul na Wimbledonu. Je mi jasné, že po posledním utkání to nezní zrovna realisticky, přesto věřím, že je to možné,“ nevěší hlavu vítěz 46 singlových trofejí Murray.