Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Tomáš Berdych vstoupí již dnes v noci do úvodního grandslamu letošní sezony - Australian Open. Před startem AO se na tiskové konferenci rozpovídal o možném souboji s Federerem, spolupráci s Ivaniševićem, soupeři pro první kolo a dalších tématech!

Los vám příliš nepřál, ve třetím kole můžete narazit na Rogera Federera, je to k vzteku?

Mě to absolutně nepřekvapuje, tyhle věci mě doprovázejí odmala. Jestli se něco týká blbých losů, tak pojďte za mnou. (směje se) Není to žádná překvapivá informace. I ti soupeři před tím jsou ale docela slušní, takže to bude ostrý start hned od začátku. Ale on taky dlouho nehrál a není sranda do toho takhle rychle naskočit a ještě hrát na tři vítězné sety. Už na to mám taky dost roků, abych se s tím porval. Důležité je zvládnout dva soupeře před tím a když dojde na Rogera, tak co... Od toho tady jsem a nemůžu si vybírat. Ve finále je možná lepší, když bych s ním hrál dřív, než se rozehraje.

Poslední grandslam loňské sezony, US Open, jste vynechal. Nyní se na grandslam vracíte, jaké jsou Vaše pocity?

Spiš mě mrzí, že jsem si držel šňůru grandslamu a poslední je asi Lopez přede mnou. Takže to v tomhle ohledu mohlo být docela zajímavé, zkusit to co nejdéle. Celou kariéru na tom mám postavenou, že nemám delší zdravotní výpadky a není to nějak nahoru dolů. O to to mrzí víc, ale není to pro mě teď jiný pocit být zase na grandslamu. To bych musel vypadnout na delší dobu nebo kdybych nehrál přes léto.

V závěru loňské sezony jste měl problémy se slepým střevem a hrozila vám operace. Jste již zdravotně v pořádku?

Všechno je v pohodě. Po všech vyšetřeních a rozhodnutích jsme zvolili nejlepší variantu. Není to jako bych měl nad sebou nějaký meč. Už sám vím, jaké můžou být příznaky, ale já na to moc nemyslím. Od té doby, co jsem začal zase hrát, jsem neměl ani jeden den pocit, že něco není v pohodě. Důležité bylo, že potom, co tělo dostalo zabrat, jsem měl možnost si odpočinout a nechat tělo zregenerovat. Pak jsem mohl začít pořádně trénovat. Kdybych to nějak lepil za sebou, tak by to bylo k ničemu. Já jsem se cítil v euforii a chtěl jsem hned na kurt, ale tělo cítilo, že to není ještě ono. Proto jsem rád, že konec roku byl klidnější.

Trénoval jste nový typ servisu. Jak se s tím sžíváte?

Cítím se s tím v pohodě, nestává se mi, že bych nad tím v zápase přemýšlel, jestli je to správné. Podařilo se mi s tím sžít a při zápasech v Dauhá to bylo super. Hrál jsem zápas proti Tsongovi, kdy dost foukalo a s tím jsem měl při podání vždycky problém. Ted jsem měl ale procento podání daleko vyšší. Do téhle podmínek je to velké plus a určitě se časem ukáže, že mi to může dlouhodoběji pomoct.

Snažíte se nyní hrát agresivněji. Cítíte, že vám takový styl hry vyhovuje?

Není to něco, co bych dělal proti své vůli a cítím se s tím fajn. Pořád jsou tam nějaké situace, kdy dělám špatná rozhodnutí, ale k tomu bych se ani nedostal, kdybych hru neměnil. Musím to opakovat a pak budu volit čím dál více správných variant. Jde to ruku v ruce i s tím novým podáním.

Jak hodnotíte spolupráci s Goranem Ivaniševičem? Na čem jste spolu nejvíce zapracovali?

Ten servis je určitě největší věc. Něco dalšího člověk za tak krátkou dobu nemůže očekávat, protože pak by z toho mohl mít guláš. Už mi není dvacet, abych dělal najednou všechno jinak. Styl tréninku se taky změnil. Mám tréninky lehce kratší, ale o hodně intenzivnější. To je přesně to, co potřebuju, ne abych trávil na kurtu pět hodin jenom proto, že musím. Ted je to nás první společný grandslam, tak uvidíme. I v týmu máme každý dobře rozdělené role, každý ví, co má dělat, a funguje to. Atmosféra kolem je uvolněná a nemám zbytečný stres. Nemá cenu řešit to před tím, než jdu na kurt, ty důležité situace musím řešit jenom tam. Tohle Goran sám zažil a dokáže pochopit, že není potřeba to zbytečně rozdmýchávat.

Jaký má k Vám Ivaniševič přístup?

Nic mi zbytečně nevyčítá a má k tomu správný přístup. Dokáže situace dobře vidět a vysvětlit a ví, jak ve hře postupovat. Hlavně situace na sítí vidí daleko lip, protože on tam byl za svoji kariéru nesčetněkrát více než já. Je v tom o krok dál.

O Ivaniševičovi se ví, že má poměrně výbušnou povahu...

On je hrozně rozdílný člověk na kurtu a mimo něj. Tam je hrozně klidný, umí udělat spoustu srandy a odlehčit atmosféru, ale necítím z něj žádné napětí. On si to vždycky nechal až na okamžik, kdy byl sám na kurtu.

Atmosféra v předešlých letech tak uvolněná nebyla?

Asi je teď na mě menší tlak. Ted cítím, že je všechno přirozenější a všechno tak nějak jednoduše plyne. Větší rozdíl byl v tom, že teď musím vystoupit na kurtu z komfortní zóny. Aby to nebylo o tom, že v pohodě odtrénuju a to bude celé. Protože pak přijdu na kurt a soupeř mě začne prohánět a já nebudu vědět, co se děje. Druhý protiklad je velká pohoda v týmu, když trénink skončí. Na kurtu je to fakt záhul, že mám pocit, že je to náročné a řeším situace, které normálně přichází až během zápasu. Pak se ale vypne, slezeme z kurtu a můžu si oddechnout. Dřív jsem měl tréninky relativně v pohodě, ale mimo jsem začal cítit napětí.

Jak zatím hodnotíte podmínky zde v Melbourne? Jsou zde kurty letos rychlejší?

Mám pocit, že celkem jo. Měl jsem možnost hrát na větších kurtech i na těch tréninkových. Ty byly vždycky rychlejší, ale ty větší jsou ještě o stupeň rychlejší. A to ještě není úplně vedro, takže to může být celkem zajímavé. Ale mně to nevadí, pro mě je to spíš lepší varianta. I míče jsou vhodné spíše do těchto podmínek. Jsou rychlé, ale taky celkem dobře kontrolovatelné.

Má se tenis zrychlovat?

Zápasy jsou teď asi dlouhé, ale mne jako hráči se na to dívá jinak než lidem, co to sledují zvenku. Dneska je trend všechno zrychlovat, lidi čtou jenom úryvky. Takže asi i tenis by se podle toho měl zrychlovat, ale nám se to celkem blbě poslouchá, protože někdo nám sahá do toho, co jsme zvyklí dělat celý život. Všichni pak očekávají stejně výsledky, ale tohle může celou hru hodně rozhodit. Ale to by musel být takový extrém, že to oni teď neudělají a tady v Melbourne to určitě není. Tenis tady bude rychlejší, ale výměny pořád budou.

Podřídil jste letos grandslamu ještě víc?

Ani tolik ne, spíš jsem se pokusil všechno zintenzivnit. Pokusil jsem se podívat na každý detail, jestli by ještě nešel vylepšit. Už tomu není moc víc co podřídit. Zkouším všechno, co se dá. Nechci mít žádné výčitky a udělám pro to maximum.

Je pro vás motivací Marin Čilić, který dokázal vyhrát v pokročilém věku US Open? 

Určitě. Člověk vidí, že se to dá zvládnout a není to o tom, že by za posledních deset let nevyhrál grandslam nikdo jiný než čtyři hráči. To by bylo dost frustrující, takhle ale mám pořád víru, že se to může pověst.

V prvním kole jste se mohl utkat s Radkem Štěpánkem. Bál jste se tohoto losu?

To byla druhá věc. Ani jsem se na to nedíval a čekal jsem, že budeme hrát spolu. Jak jsem tušil Federera, tak jsem z kvalifikantů tušil jeho. To už by pak bylo komplet. (směje se) Takhle je to lepší pro oba.

V prvním kole Vás čeká Luca Vanni. Co od něj očekávat?

Momentálně o něm nic nevím, takže domácí úkol začíná. Základ je ale stejný – můj tenis. Ale určitě se na něj podívám, protože moc netuším, co je to za hráče. 

Zpravodajství Tenisového světa přímo z Melbourne

Neděle 15. 1.

Je lepší hrát s Rogerem dřív, než se rozehraje, promluvil Berdych o případném souboji s Federerem

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Tři dvorce se zatahovací střechou i složitý historický vývoj. Jaké jsou zajímavosti Australian Open?

Sobota 14. 1.

Neskutečný úder! Jeden z nejlepších úderu v životě, zářil Štěpánek

Víc jsem kecal než hrál, mrzelo Šátrala. V Melbourne skončil těsně před hlavní soutěží

Tenisová princezna Siniaková před Australian Open: Soupeřky už by si na mě měly dávat pozor

Ještě že to není ségra, oddychla si Karolína Plíšková. V Melbourne chce použít recept z US Open

Pátek 13. 1.

Štefková po konci v Melbourne: Zapíšu si to a příště budu vědět, jak na ní!

Déšť darem z nebes, po pauze Šátral Japonce smetl. Ještě mi zbývá osm zápasů, směje se

Hodiny čekání, potom konec. Těším se na čtyřhru, snad to bude klapat, říká Krejčíková

Soupeřka hrála vabank a vše jí tam padalo, byla zklamaná Hradecká