Kapitán Pála: o postupu do finále, variantě pro čtyřhru i nadšení debutantek

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BELEKU – Mise Belek splněna. Kapitán Petr Pála si mohl po výhře Markéty Vondroušové nad Katarinou Zavackou poměrem 6:3 a 6:4 zhluboka oddechnout, protože jím vedený tým opět postoupil na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové. Zkušený kapitán se poté rozpovídal o rozmanitých výzvách, kterým česká skvadra v sobotu proti odhodlaným Ukrajinkám čelila. Kromě toho si ale pochvaloval, jak se do kolektivu začlenily debutantky Linda Nosková a Sára Bejlek.

Dva body od Markéty Vondroušové a jeden bod od Barbory Krejčíkové zajistily českému BJKC týmu postup na finálový turnaj. Vítězství nad Ukrajinou bylo blízko už po fantastickém pátku, zkraje sobotního programu ale Marta Kosťuková otočila souboj s Krejčíkovou (3:6, 6:1, 6:4). Do akce musela jít Vondroušová, jež do poslední chvíle nevěděla, jak se napínavý mač týmových jedniček vyvine.

„Jsem moc rád, že jsme postoupili. Po prvním setu a brejku Báry se všechno vyvíjelo příznivě, pak ale najednou přišlo šest gemů v řadě proti. Soupeřka se zlepšila, Bára trošku přestala hrát. Pár míčů jí uteklo a zápas nabral jiný ráz. Pak už to bylo o pár míčcích a vyšlo to proti Báře,“ hodnotil Petr Pála.

A bylo hůř. Druhé sobotní utkání začalo krajně nepříznivě, Katarina Zavacká v něm vedla nad Vondroušovou už 3:0 a 40:15. „Maky vzhledem k vývoji zápasu věřila, že nebude muset hrát singla. Hodně jsem věřil, že vyhraje, ale všechno začalo, jak by si člověk nepřál. Začala normálně, ale soupeřka byla odvážná, udělala pár důležitých balonů,“ vrátil se ke kritickému okamžiku šéf českého týmu.

Třiadvacetiletá Vondroušová však poté přebrala dominanci na kurtu a potvrdila, že je expertkou na týmové soutěže. Vždyť v Poháru BJK vyhrála už po dvanácté v řadě a vylepšila svou zápasovou bilanci na 12:1!

„Maky zahrála klíčové chvíle a hlavně poslední gem absolutně excelentně. Věděla, co je na stole. Určitě bylo nadějnější vyhrát čtvrtý singl než potom debla. Ten by byl těžký. Maky věděla, že by ho musela hrát, měli jsme jenom jednu variantu. Nastoupila by s Bárou, protože Kája Muchová je zraněná. Pochroumala si kotník na tréninku,“ vysvětlil Pála s doplněním, že se naštěstí nejedná o větší zranění.

Sedmačtyřicetiletý kapitán, který dovedl Českou republiku k šesti triumfům v BJKC (dříve Fed Cupu), je s celkovým průběhem týdne v tureckém Beleku pochopitelně spokojen. Radost mu udělalo i začlenění dvou nových tváří: teenagerek Lindy Noskové a Sáry Bejlek.

„Bylo to s nimi super, líbilo se jim tu. Kdyby Bára vyhrála, Linda mohla hrát třeba s Maky debla. Na Lindě je vidět, že chce být v týmu a její čas určitě přijde. Obě jsou hladové, chtějí uspět. Pracují na sobě i se svými týmy. Našich šikovných holek je hodně,“ doplnil optimisticky Pála.


Galerie