Futures v Mostě: Šátral ani Mertl na úvod nezaváhali

- Jan Vojkůvka, Jan Havlovic, Petr Šístek

Jan Šátral potvrdil roli nasazené jedničky na turnaji kategorie futures v Mostě a po jednoznačné výhře postupuje do dalšího kola. Neméně přesvědčivým způsobem své úvodní utkání zvládl i Jan Mertl. Do 2. kola postupují i další dva Češi, své zápasy ještě hrají Papík a Jaloviec.

Program na centrálním dvorci areálu TK Most otevřel souboj Jana Šátrala s Němcem Patrickem Mayerem. Aktuálně 240. hráč světa potvrdil roli nasazené jedničky turnaje a německého kvalifikanta vyprovodil z kurtu po setech 6:1 a 6:0! 

Petr Hájek svedl v prvním kole se Slovákem Patrikem Némou třísetovou bitvu, ze které nakonec vzešel jako vítěz český tenista. Hájek prohrál první sadu 4:6, nicméně nepříznivě se vyvíjející stav dokázal otočit a zajistil si postup do dalšího kola. Na jeho ohlasy po vítězném zápase se můžete podívat v přiloženém videu.

Pavel Nejedlý vstoupil do souboje s Vítem Kopřivou velmi dobře a první set ovládl poměrem 6:1. Koncovku druhé sady však zvládl lépe Kopřiva, který srovnal stav a šlo se do rozhodující třetí sady! Vít Kopřiva pokračoval na vítězné vlně, zvítězil ve třetím setu a zajistil si postup do dalšího kola!

Tomáš Musil se utkal v prvním kole s Němcem Bastianem Wagnerem, se kterým sehrál velmi vyrovnaný zápas. V rozhodujících momentech měl navrch aktuálně 1166. hráč světa, který si zajistil postup po setech 7:5 a 6:4. Na ohlasy Tomáše Musila po prohraném zápase se můžete podívat v přiloženém videu.

Jan Mertl se po sérii zranění přijel do Mostu s cílem rozehrát se do dalšího průběhu antukové sezony. V prvním kole se utkal s kvalifikantem Antonínem Bolardtem, pro něhož se jednalo o první utkání v hlavní soutěži turnaje kategorie futures v kariéře. V zápase měl o poznání zkušenější Mertl převahu a po výhře 6:1 a 6:2 postoupil do dalšího kola. Utkání nám zhodnotili oba jeho aktéři.

Svůj druhý antukový zápas v sezoně v Mostě sehrál Tomáš Papík. Soupeřem mu byl Němec Gil Uwe Grund, který v hlavní soutěži startoval jako šťastný poražený. První set byl velmi vyrovnaný a český tenista jej ve svůj prospěch rozhodl až v závěru, ale ve druhé sadě již jeho útočná hra na soupeře platila více. Jak si můžete poslechnout v rozhovoru, Papík byl s utkáním celkově spokojen.

Jako poslední se v úterý dostal na kurt Marek Jaloviec, jenž se střetl s Australanem Stevenem de Waardem. Australan často vyrážel na síť, což bylo pro českého tenistu spolu se silným větrem velmi nepříjemné, ale ostravský rodák utkání přesto zvládl ve dvou setech a stal se tak po odehrané polovině 1. kola šestým postupujícím Čechem.

Na programu prvního kola čtyřhry byly celkem tři souboje s českou účastí. Zdeněk Kolář po boku Pascala Meise povolili páru Solarewicz, Tadyszak jediný game, ryze český souboj vyhráli yhráli Marek Gengel s Dominikem Süčem, kteří přehráli Víta Kopřivu a Pavla Nejedlého za rovnou hodinu 6:2 a 6:3, a čtvrtfinále si zahrají i Petr Hájek s Lukášem Kleinem, kteří porazili německý pár Hoeveler, Mayer.

Výsledky 1. kola dvouhry

JAN ŠÁTRAL (1, WC) - Patrick Mayer (GER, Q) - 6:1, 6:0
TOMÁŠ MUSIL (Q) - Bastian Wagner (GER, Q) - 5:7, 4:6
MAREK JALOVIEC - Steven de Waard (AUS) 6:3, 7:5
Peter Goldsteiner (AUT) - Lennert van der Linder (NED, 5) 4:6, 1:6
PAVEL NEJEDLÝ - VÍT KOPŘIVA - 6:1, 5:7, 3:6
PETR HÁJEK (WC) - Patrik Néma (SVK, Q) - 4:6, 6:3, 7:5
Gil Uwe Grund (GER, LL) - TOMÁŠ PAPÍK 5:7, 3:6
ANTONÍN BOLARDT (Q) - JAN MERTL (2) 1:6, 2:6

Výsledky 1. kola čtyřhry

Leon Höveler, Patrick Mayer (oba GER) - PETR HÁJEK, Lukáš Klein (SVK) 1:6, 3:6 
VÍT KOPŘIVA, PAVEL NEJEDLÝ - MAREK GENGEL, DOMINIK SÜČ 2:6, 3:6
Alex Molčan (SVK), Vadym Ursu (UKR) - Laslo Urrutia Fuentes (CHI), Szymon Walkow (POL) 6:4, 0:6, 7:10
ZDENĚK KOLÁŘ, Pascal Meis (GER) - Nicholas Solarewicz (USA), Norbert Tadyszak (POL) 6:1, 6:0