Štěpánek se úspěšně prodral kvalifikací na Australian Open, Šátral naopak nepostoupil

- Radek Štohl

Nestárnoucí Radek Štěpánek si počtrnácté v kariéře zahraje v hlavní soutěži Australian Open! Osmatřicetiletý tenista v závěrečném kole kvalifikace porazil Johna-Patricka Smithem, se kterým si poradil snadno 6:2 6:4. Napodobit svého krajana nedokázal Jan Šátral, ten po téměř dvou a půl hodinách padl s Lucou Vannim.

Štěpánek se jen těsně nedostal do hlavní části prvního grandslamového turnaje, a tak rodáka z Karviné čekala kvalifikace. V prvních dvou kolech nevyzpytatelných bojů musel zkušený tenista vždy hrát třísetové duely, v tom závěrečném to měl však o poznání snadnější.

Diváci mohli hned zkraje duelu sledovat tři brejky. Smith, Štěpánek a znovu Smith si v tomto pořadí nedokázal na úvod zápasu udržet vlastní podání. Poprvé při této činnosti uspěl až český tenista, který se potvrzením brejku dostal do vedení 3:1. Domácí naděje následně opětovně ztratila sevis a jelikož tenisté do konce setu již o svá podání nepřišli, úvodní sada směřovala na konto prvního nasazeného v poměru 6:2.

Ve druhém dějství se hráči na servisu jednoznačně zlepšili a nebylo tedy divu, že o osudu tohoto setu rozhodl jediný brejk. Ten v páté hře získal bývalý osmý hráč světa. Český tenista sice v desátém gemu nedokázal využít ještě první mečbol, ten druhý po trefeném esu již proměnil.

Radek Štěpánek si tak v hlavní soutěži singlu vybojoval 55. účast na grandslamu v kariéře. Zároveň se stal nejstarším úspěšným kvalifikantem od roku 1977, kdy se, rovněž na Australian Open, podařilo projít do hlavní soutěže dvaačtyřicetiletému Malu Andersonovi.

Šátral po téměř dvou a půl hodinách nestačil na Vanniho

O účast mezi 128 tenisty se ucházel i Jan Šátral. Šestadvacetiletý hráč v úvodním kole kvalifikace udolal Itala Giannesiho 7:6 7:6, v tom druhém Japonce Uchiyamu 7:6 1:6 9:7. V boji o postup čekal českého borce Luca Vanni z Itálie.

Oba hráči se v celém zápase prezentovali výborným servisem a o vítězi každé sady rozhodl jediný brejk. Úvodní set nabídl pořádnou zápletku až v sedmé hře. Šátral v tomto gemu odvrátil šest brejkbolů a jeho soupeře tak v desáté hře stihl trest, když poprvé v zápase přišel o podání, čímž zároveň ztratil první set 4:6.

Český tenista ovšem hned na úvod nového dějství nedokázal udržet podání a tím dostal Vanniho do psychické pohody. Ačkoliv rodák z Mělníku měl ve čtvrté hře brejkbolovou příležitost, prohrál druhou sadu rovněž 4:6.

O úspěšném kvalifikantovi tak musel rozhodnout až poslední set. První vážnější vzrušení nastalo v pátém gemu, kdy podával Šátral. V současné době 160. tenista žebříčku musel ve velké bitvě za stavu 2:2 odvrátit dva brejkboly. Z této nepříjemné situace se Čech dokázal ještě dostat, to však již neplatilo v devátém gemu, když Vanni využíl druhou brejkbolovou šanci. V následující hře ještě Jan Šátral odvrátil jeden mečbol, při druhém se nedostal vůbec do výměny, Ital totiž zakončil zápas esem.

Jan Šátral tedy po velké bitvě končí v závěrečném kole kvalifikace Australian Open a nenaváže tak na US Open z minulého roku, kdy po úspěšných bojích v kvalifikaci došel do druhého kola.

Úspěšní kvalifikanti 

Do hlavní soutěže postoupilo šestnáct tenistů z kvalifikace (Radek Štěpánek, Luca Vanni, Noah Rubin, Andrej Rubljov, Thomas Fabbiano, Ivan Dodig, Go Soeda, Bjorn Fratangelo, Lukáš Lacko, Francis Tiafoe, Blake Mott, Reilly Opelka, Ernesto Escobedo, Jürgen Melzer, Alexander Bublik a Alex Bolt). Dolosování úspěšných kvalifikantů určilo, že Ital Vanni se utká s desátým nasazeným Tomášem Berdychem, který tak bude moci pomstít vyřazení Jana Šátrala. Radek Štěpánek byl dolosován k Rusovi Tursunovi.

Mezi ženami se do hlavní soutěže propracovalo 12 tenistek (Stefanie Voegelová, Anna Blinkovová, Natalia Vichljancevová, Jennifer Bradyová, Aljaxandra Sasnovičová, Julia Boserupová, Rebecca Šrámková, Mona Barthelová, Eri Hozumiová, Jelizaveta Kuličkovová, Ana Bogdanová a Lin Ču). Z kvalifikantek vzešla soupeřka Barbory Strýcové, která se v prvním kole střetne s Jelizavetou Kuličkovovou, přemožitelkou Lucie Hradecké z druhého kvalifikačního kola.

3. kolo kvalifikace

RADEK ŠTĚPÁNEK(1.) - John-Patrick Smith (AUS.) 6:2 6:4

JAN ŠÁTRAL - Luca Vanni (ITA.) 6:4 4:6 4:6