Na halovém mistrovství republiky se o titul utkají Rosol s Hernychem

- Jan Vojkůvka

Sobotní finále halového mistrovství republiky v Plzni obstarají dva největší favorité turnaje - Lukáš Rosol a Jan Hernych, dva nejvýše nasazení, kteří v průběhu tažení neztratili ani set.

Lukáš Rosol zvolil v posledních letech trochu netradiční zahájení sezony, když se místo Australian Open rozhodl startovat na mistrovství republiky. Jeho důvody však jsou zřejmé - kvůli zranění achilovky se nestihl včas připravit na světovou konkurenci na prvním grandslamu sezony a zvolil cestu s možností více se rozehrát před další sezonou na okruhu ATP.

Rosol na turnaji předvádí konstantní výkony a nerozehranost na něm není příliš znát. V prvním kole vyřadil Antonína Bolardta, ve druhém pak Dominika Bartoně. Také ve čtvrtfinále mu stačily dva sety k postupu přes Filipa Brtnického a recept na něho v pátečním semifinále nenašel ani Matěj Vocel, kterého Rosol přehrál 6:4, 6:1.

První nasazený na turnaji vyhrál plzeňský šampionát už v letech 2006 a 2010 a o svůj třetí triumf bude člen druhé stovky světa usilovat v souboji s Janem Hernychem, zkušeným veteránem, který v posledních měsících už tolik nehrál na turnajích, přesto však neztratil nic ze svých kvalit a potvrdil to i na Memoriálu Jana Záhlavy.

Bez ztráty kytičky prošel přes Martina Trefného, Miroslava Štengla a ve čtvrtfinále přes Michala Bíška, kterému dokonce nadělil kanára. Semifinálový duel s Romanem Jebavým, svým spoluhráčem ze čtyřhry, vyhrál dvakrát 6:4 a vyzve ve finále Lukáše Rosola, jehož jasným cílem je vrátit se do první stovky světa a svou cestu zahájí příští týden na německém challengeru v Koblenzu.

Deblový titul vybojovala právě již zmíněná dvojice Roman Jebavý a Jan Hernych, kteří ve finále porazili talentovanou mladou dvojici Gengel, Vocel 6:3, 7:5.

Halové Mistrovství ČR - Memoriál Jana Záhlavy
Semifinále dvouhry
Lukáš Rosol - Matěj Vocel 6:4, 6:1
Jan Hernych - Roman Jebavý 6:4, 6:4

Finále čtyřhry
Jebavý, Hernych - Gengel, Vocel 6:3, 7:5