Bez ztráty podání! Kvalifikant Macháč v Houstonu vyřadil bývalého šampiona

- Marek Bartošík

Tomáš Macháč (138.) slaví na antuce v Houstonu první letošní výhru v hlavní soutěži turnaje ATP! Český reprezentant navázal na dobré výkony z kvalifikace, když v prvním kole přehrál bez ztráty podání zkušeného Američana Jacka Socka (166.) po hodině a půl 6:2 a 6:4. V osmifinále na něj čeká další domácí tenista Marcos Giron (69.).

Po turnajích ATP v Adelaide a Dubaji prošel Tomáš Macháč kvalifikací také v americkém Houstonu, kde navíc v noci na středu vybojoval proti Jackovi Sockovi postup do svého prvního osmifinále na elitním okruhu v této sezoně.

Dvaadvacetiletý Macháč vstoupil do utkání proti bývalé světové osmičce ziskem čtyř gemů v řadě a náskok dvou brejků si pohlídal až do konce setu, přičemž nečelil ani jednomu brejkbolu.

Druhé dějství bylo o poznání vyrovnanější, Macháč musel odvracet celkem čtyři brejkboly turnajového šampiona z roku 2015 a sám oslavil klíčový (a jediný) úspěch na returnu v sedmém gemu.

Turnajový debutant Macháč zatím neztratil v Houstonu ani set, když ve víkendové kvalifikaci vyřídil Argentince Genara Alberta Olivieriho (6:0, 6:3) i Američana Brandona Holta (6:2, 6:4). O postup do svého premiérového čtvrtfinále na ATP tour si český reprezentant zahraje proti nasazené sedmičce Marcosovi Gironovi (69.).

Fayez Sarofim & Co. U.S. Men's Clay Court Championship, Houston (muži, USA, 642 735 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (138.) – Jack Sock (USA, 166.) 6:2, 6:4