Sedmnáctiletý Menšík si podmanil další pětadvacítku! V Trnavě zvítězil bez ztráty setu

- Jan Vojkůvka

Pátý titul v profesionální kariéře vybojoval na turnaji ITF v Trnavě teprve sedmnáctiletý český mladík Jakub Menšík. Na slovenské akci kategorie ITF M25 neztratil pátý nasazený ani jeden set a ve finále porazil o sedm let staršího Švéda Karla Friberga po setech 7:6(6), 6:3.

Menšík, který vstoupil do sezony na thajských challengerech v Nonthaburi a blýskl se v lednu postupem z kvalifikace do osmifinále, navázal na slovenském turnaji ITF na svá úspěšná vystoupení z loňských akcí na okruhu ITF World Tennis Tour. V roce 2022 totiž vybojoval hned čtyři trofeje, přičemž vedle tří titulů z patnáctek v Šarm aš-Šajchu a Allershausenu vyhrál i jednu pětadvacítku v Irakliu.

V Trnavě, kde se rovněž hrála tzv. pětadvacítka, tedy turnaj s dotací 25 tisíc dolarů, se tak Menšíkovi povedlo zvítězit už na druhé akci této nejvyšší kategorie na okruhu ITF. A to v pouhých sedmnácti letech!

„Byl to celkově náročný týden. Byl to můj druhý turnaj po delší pauze, kdy jsem byl trochu déle mimo. Kondičně jsem se sice cítil skvěle, protože jsme dělali kondiční přípravu, ale zase bylo na těle vidět, že jsem dlouho neměl zápasový rytmus a ke konci tam už nějaké bolístky byly,“ smál se Jakub Menšík v rozhovoru pro oficiální YouTube kanál TC Empire Trnava, pořadatele tohoto turnaje.

Aktuálně 390. hráč světa zvládl celým turnajem projít bez ztráty setu. Po hladkých výhrách nad Mikolajem Lisem, Davidem Pichlerem a domácím Lukášem Pokorným jej až v semifinále čekalo trochu náročnější utkání. Turka Yankiho Erela ale porazil ve dvou tiebreacích a mohl se těšit na finálový souboj se Švédem Fribergem.

První set byl mimořádně vyrovnaný, oba hráči si drželi servis a k vidění nebyl dokonce ani jeden brejkbol. Drama vyvrcholilo v tiebreaku, ve kterém Menšík čelil za stavu 4:6 dvěma setbolům, z těžké situace se ale dostal, vyhrál čtyři výměny v řadě a získal první set na svou stranu.

Klíčkem k úspěchu ve druhé sadě se stal její čtvrtý gem. V něm si mladý český tenista vypracoval svůj první a nakonec i jediný brejkbol v celém utkání. Dokázal ho využít a následně i přes jeden brejkbol Friberga v dalším gemu i potvrdit. Tento těsný náskok si pak udržel až do konce.

„Řekl bych, že to byl nejnáročnější zápas, soupeř měl obrovskou kvalitu a šlo to vidět hned v úvodu utkání. Bylo strašně těžké si podržet servis a ještě těžší hrát na returnu. Soupeř byl všude, nedal mi nic zadarmo a kousal za každého stavu,“ hodnotil Menšík, který v prvním setu čelil dvěma setbolům. „Podařilo se mi to otočit a šlo vidět, že na začátku druhého setu z toho byl trochu zlomenější. Jakmile se z toho oklepal, tak zase začal hrát tu svou nechutnou hru a zase to byl velmi náročný zápas. Na konci utkání jsem musel hrát zuby nehty,“ podotkl Menšík.

Díky vítězství v Trnavě si Menšík výrazně vylepší své kariérní maximum ve světovém žebříčku. Jelikož z turnajů ITF se body zapisují do žebříčků ATP a WTA s týdenním zpožděním, čeká Menšíka posun až v pondělí 10. dubna. Se 143 body na kontě se vyhoupne o zhruba 50 příček a bude figurovat okolo 340. místa.