Organizátoři turnaje v Mostě rozdali divoké karty! Mezi vyvolenými je i Jan Šátral

- Jan Vojkůvka

Každý turnaj, ať už nejvyší kategorie či té nejnižší, kromě hráčů nasazených do hlavního pavouka či kvalifikace, má prostor udělit divoké karty a dostat tím do hlavní soutěže několik hráčů, kteří na základě tohoto nasazení nemusí absolvovat kvalifikaci či jsou dodatečně nominováni, jelikož se původně na turnaj nepřihlásili. A své divoké karty už zná i mostecký turnaj.

Turnaj kategorie Futures v Mostě měl do dnešního dne nejvýše postaveného tenistu v hlavní soutěže v osobě Jana Mertla, který je na 285. místě světa. Po pondělním zveřejnění divokých karet je tomu ale již jinak. Nejvýše postaveným hráčem na okruhu ATP bude v Mostě Jan Šátral, aktuálně 241. hráč světa.

Šátral, pětadvacetiletý český tenista, neprožívá v letošní sezoně nejideálnější období kariéry. Na okruhu Challenger Tour, kterému se plně věnuje, totiž velké úspěchy nesbírá. Do ročníku sice vstoupil postupem do čtvrtfinále v Happy Valley, ale od té doby uhrál jen jedno druhé kolo, celkem šestkrát vypadl už v kvalifikaci a třikrát v prvním kole. To se mu stalo i na Prosperita Open v Ostravě.

A tak se volba startovat na českém turnaji Futures jako ideální volba pro rozehrání před další částí sezony. Vzhledem k poli startujících se Šátral stává favoritem na postup do závěrečných fází, navíc totiž Šátral bude nasazenou jedničkou celého turnaje.

Dalšími divokými kartami jsou Ondřej Krstev a Petr Hájek, rovněž reprezentující českou tenisovou školu. Krstev se minulý týden probojoval do semifinále v maďarském Szegedu, kde však skrečoval a zůstává otázkou, nakolik bude zdravotně fit a zda se mu divokou kartu podaří přetavit v postup do dalšího kola.

Devatenáctiletý Petr Hájek pak patří k tenistům, kteří se zatím musejí probíjet zejména kvalifikací - což se ostatně dá říci i o Krstevovi. V této sezoně se mu poštěstilo zahrát si dvakrát v hlavní soutěži a vždy postoupil do druhého kola.

Čtvrtou divokou kartu pak obdržel slovenský tenista Lukáš Klein.


Galerie