Denní menu, 25.3.2023: Lehečka slaví postup do 3. kola, Bouzková ve čtyřhře končí

- Redakce

Ačkoliv Jiří Lehečka nastoupil v sobotu k utkání druhého kola Masters v Miami proti 21. hráči světa Lorenzimu Musettimu, plnil roli favorita. A tu splnil dokonale, když soupeře porazil dvakrát 6:4. Marie Bouzková se na stejném místě po úspěšném pátečním singlovém vystoupení představila v prvním kole čtyřhry, kde ovšem prohrála.

Češi v akci

Lehečka vylepšil své maximum na Masters
Poprvé v kariéře se Jiří Lehečka (44.) probojoval do třetího kola na turnaji ATP Masters! V Miami se mu povedlo vylepšit své osobní maximum v kategorii turnajů ATP 1000, když ve druhém kole porazil osmnáctého nasazeného Lorenziho Musettiho dvakrát 6:4.

Lehečka v celém utkání čelil pouze jednomu brejkbolu, který ve čtvrté hře úvodní sady dokázal odvrátit a od té doby už nenabídl soupeři ani jednu příležitost. Sám naopak začal vytvářet na svého soupeře výrazný tlak a v sedmém gemu mu dokázal přes dvě shody poprvé prorazit podání.

Český tenista následně první set doservíroval a doslova po hlavě vlétl do druhé sady, když se na returnu prosadil hned v úvodní hře. Tuto výhodu brejku si donesl až do koncovky, přičemž v desátém gemu při svém podání proměnil hned první mečbol.

O postup do osmifinále si Lehečka zahraje proti vítězi zápasu mezi Karenem Chačanovem (16.) a Tomasem Martinem Etcheverrym (73.).

Další podrobnosti k utkání naleznete zde.

Bouzková ve čtyřhře v Miami končí v prvním kole
Marie Bouzková na turnaji v Miami dohrála ve čtyřhře hned v prvním kole, spolu se svou ruskou spoluhráčkou Darjou Kasatkinovou podlehla brazilsko-mexické dvojici Beatriz Haddadová Maiaová, Giuliana Olmosová, která plní na turnaji roli nasazených sedmiček. Česko-ruský pár prohrál 2:6, 3:6.

Bouzková s Kasatkinovou sebraly hned v prvním gemu utkání svým soupeřkám servis, který následně i potvrdily, poté však prohrály šest gemů v řadě a první set tak putoval na konto jejich soupeřek. Druhá sada byla vyrovnanější, jako klíčový se nakonec ukázal brejk na 4:2 v podání Haddadové Maiaové a Olmosové a Brazilka s Mexičankou si poté náskok jednoho brejku udržely až do konce.

Štruplová prošla v Antalyi znovu do finále
Osmnáctiletá Julie Štruplová (510.) si v turecké Antalyi zahraje druhé finále v řadě! V sobotním semifinále porazila Belgičanku Hanne Vandewinkelovou (540.) po 138 minut trvající bitvě 7:6(4), 7:5.

V prvním setu měla Štruplová setbol za stavu 5:4, ale nevyužila ho a po chvíli Wandewinkelová podávala na vítězství v úvodním dějství. Servis však ztratila, zápolení dospělo nakonec až do tiebreaku a v něm Belgičanka zakončila první set dvojchybou. Ve druhé sadě vedla Češka už 5:1, ale začala hrát velmi pasivně a Wandewinkelová dokázala srovnat, aniž by pustila Štruplovou k mečbolu. Za stavu 5:5 ale zahrála Belgičanka dvě dvojchyby a při klíčovém brejkbolu trefila Štruplová zadní lajnu. Následně dokázala mladá česká tenistka zápas doservirovat, ač čelila stavu 0:40.

V nedělním finále čeká na Štruplovou Ruska Darja Lodikovová (521.).

Vocel s Barnatem slaví v Egyptě titul
První nasazení Jiří Barnat a Matěj Vocel nenašli na turnaji ITF v egyptském Šarm aš-Šajchu přemožitele a slaví první společný titul. V sobotním finále na tamní patnáctce dokázali Češi porazit britské divoké karty Matthewa Howseho a Joela Pierleoniho 7:6(0), 6:4.

V prvním setu přitom Barnat s Vocelem prohrávali 3:5 a čelili servisu britských soupeřů, povedlo se jim ale skóre dorovnat, vynutit si tiebreak a v něm deklasovat soky 7:0. Ve druhé sadě pak rozhodli brejkem v desátém gemu.

Jednadvacetiletý Barnat získal svůj třetí deblový titul v kariéře, o čtyři roky starší Vocel slaví už dvanáctou trofej.

Hindová vybojovala svou druhou trofej
Denisa Hindová spolu se Slovinkou Nikou Radišičovou dokázaly zvítězit v sobotním finále na turnaji v turecké Antalyi. Nasazené jedničky si poradily s turecko-japonskou dvojicí Basak Eraydinovou a Jukinou Saigovou po setech 7:6(6), 6:3.

Dvacetiletá Hindová si připsala na své konto druhou turnajovou trofej v kariéře. Poprvé slavila loni na pětadvacítce v polské Radomi, kde hrála po boku krajanky Karolíny Kubáňové.

Donald s Möllerem titul v Irakliu nevybojovali
Matthew William Donald a dánský tenista Elmer Möller nedokázali uspět v sobotním finále čtyřhry v řeckém Irakliu. Na tamním turnaji ITF podlehli první nasazené dvojici Andresovi Andrademu a Andreovi Picchioneovi za pouhých 55 minut dvakrát 3:6. Osmnáctiletý Donald si tak na svůj první profesionální titul musí počkat. Bývalý 33. junior světa má prozatím ve sbírce z juniorské kariéry na okruhu ITF čtyři singlové a šest deblových trofejí.

Barnat se do finále v Egyptě neprobojoval
Jiřímu Barnatovi (618.) se nepovedlo potvrdit roli favorita v utkání s Rusem Maratem Šaripovem (664.) a finále si v Šarm aš-Šajchu nezahraje. Pátý nasazený prohrál sobotní semifinálové utkání po dvou hodinách 0:6, 7:5, 4:6.

ATP/WTA

Miami Open presented by Itaú (USA, 17 600 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo mužské dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (44.) – Lorenzo Musetti (ITA, 21.) 6:4, 6:4

1. kolo ženské čtyřhry
BOUZKOVÁ, Kasatkinová (-) – Haddad Maiová (BRA), Olmosová (MEX) 2:6, 3:6

ITF World Tennis Tour

Sharm Elsheikh Men's Future, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
JIŘÍ BARNAT (618.) – Marat Šaripov (664.) 0:6, 7:5, 4:6

Finále čtyřhry
BARNAT, VOCEL – Howse, Pierleoni (GBR) 7:6(0), 6:4

M15 Heraklion Crete, Iraklio (muži, GRE, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Andrade (COL), Picchione (ITA) – DONALD, Möller (DEN) 6:3, 6:3

Antalya Series (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
Hanne Vandewinkelová (BEL, 540.) – JULIE ŠTRUPLOVÁ (510.) 6:7(4), 5:7

Finále čtyřhry
HINDOVÁ, Radišičová (SLO) – Eraydinová (TUR), Saigová (JPN) 7:6(6), 6:3