ATP

Mohu hrát až do čtyřiceti, věří Djokovič. Inspiruje ho Štěpánek

- David Schlegel

Špatnou zprávu svým tenisovým konkurentům přichystal srbský tenista Novak Djokovič. V rozhovoru pro francouzskou agenturu AFP v katarském Dauhá prohlásil vítěz dvanácti grandslamových titulů, že ve své tenisové kariéře může pokračovat až do čtyřiceti let.

"Rád bych hrál tak dlouho, jak jen budu moci," uvedla dlouholetá světová jednička, které nyní na žebříčku ATP patří druhé místo za Andy Murraym. Právě Skota však Djokovič ve finále v Kataru po velké bitvě porazil. Na otázku, zda bude stále působit na okruhu, až oslaví čtyřicítku, odpověděl bez vytáček: "Proč ne? Ještě odehraju v budoucnu spoustu zápasů."

Právě v Dauhá se Djokovič ve čtvrtfinále střetl s českým veteránem Radkem Štěpánkem, kterému bylo v listopadu 38 let. Jeho výdrž považuje za obdivuhodnou. "Radek mi ukazuje, že moje kariéra může trvat tak dlouho jako ta jeho. Když to dokáže on, můžu to dokázat také," dodal Novak Djokovič, který v květnu oslaví 30. narozeniny.

Radka Štěpánka s Novakem Djokovičem pojí dlouholeté přátelství. Oba spolu na turnajích často trénují a loni na Australian Open spolu vyrazili i do kina na film Zmrtvýchvstání. Obhájce trofeje Djokovič ho pak pozval na finále turnaje v Melbourne do čestné lóže a Štěpánek tam sledoval, jak "Nole" ve třech setech hladce porazil Andy Murrayho.

Nejstarším hráčem v první světové dvacítce je aktuálně Chorvat Ivo Karlovič, jemuž je 37 let. Nejstarším grandslamovým vítězem v tzv. open éře, je Australan Ken Rosewall, který vyhrál Australian Open ve věku 37 let, 2 měsíce a 1 den.