První body ve zběsilém Íránu. Apltauer přečkal i nachlazení a zahrál si čtvrtfinále

- David Schlegel, Marek Bartošík

Mezi juniory byl nejvýše na 86. místě, teď se Filip Apltauer pomalu rozkoukává na mužském okruhu. Český mladík se minulý týden na íránském ostrově Kiš dočkal prvních dvou bodů do žebříčku ATP, které získal díky postupu do čtvrtfinále antukového turnaje kategorie ITF 15. Apltauer využil na poslední chvíli toho, že mohl jako bývalý člen nejlepší juniorské stovky startovat přímo v hlavní soutěži. V rozhovoru pro Tenisový svět se rozpovídal o svých výkonech i pestrých zážitcích z Íránu. „Byl jsem určitě mile překvapen – celkově i tenisovým prostředím a zázemím. Dá se to brát úspěšně,“ uvedl Apltauer, jenž oslaví v úterý 19. narozeniny.

V Íránu jste odehrál dva turnaje, na prvním jste hned na úvod vyfasoval nasazenou jedničku Maďara Gergelyho Madarásze. Co nakonec rozhodlo o tom, že jste s maďarským favoritem prohrál 8:10 v tiebreaku rozhodujícího setu?
Soupeř měl slabší start, pak se rozjel. Ve třetím setu se vše srovnalo a v tiebreaku rozhodly maličkosti. On byl na tom líp fyzicky, mě začaly chytat křeče, taky jsem zkazil pár nahraných balonů.

Na druhém turnaji jste postoupil až do čtvrtfinále a získal jste první dva body do žebříčku ATP. Jak jste dosáhl prvního vítězství proti Rusovi Vladislavovi Ivanovovi (3:6, 7:5, 6:3)?
Po prvním turnaji v Íránu jsem byl trochu zoufalý, protože už se mi stalo jednou ve Španělsku, že jsem prohrál 6:7 ve třetím setu. Štěstí se ale v zápase proti Ivanovovi přiklonilo na mou stranu. Začalo se to lámat ve druhém setu, kde jsem si držel lehce podání a hrálo se skoro jenom při jeho servisu. Ve dvanáctém gemu jsem ho brejkl a ve třetím setu už jsem byl lepší, přehrával jsem ho ve výměnách.

Uspěl jste také v osmifinále, kde jste porazil Íránce Sinu Moghimiho dvakrát 6:4…
Výsledek vypadá poměrně jednoznačně, ale zápas byl skoro stejně těžký jako v prvním kole. Hráli jsme na centrkurtu, kde měl soupeř velkou podporu. Vždy jsem vedl 5:2 se dvěma brejky a on to stáhl na 5:4. V koncovkách jsem se necítil úplně dobře, do toho jsem nastydl a ve třiceti stupních se mi nedýchalo úplně nejlíp. V dalším utkání už mě to ale nelimitovalo.

Ve čtvrtfinále jste prohrál s Indem S D Prajwalem Devem 6:7(10), 6:4 a 3:6. Cítil jste, že ho můžete porazit?
Určitě ano. Na začátku třetího setu jsem si ale třikrát za sebou prohrál servis, což se nemůže stát. Bylo to 1:4, snížil jsem na 3:4, ale soupeř už si koncovku pohlídal.

Mezi juniory jste byl v Top 100, nejvýše na 86. místě, takže jste mohl hrát v hlavní soutěži mužských turnajů ITF a vyhnul jste se kvalifikaci. Kolik takových možností máte k dispozici?
Tato výhoda platí do 19. narozenin, které mám už 21. března. To byl důvod, proč jsem letěl do Íránu, jinam bych se nedostal. Chtěl jsem této výhody využít. Hodněkrát už jsem hrál tři sety a naštěstí se mi to podařilo prolomit.

V Íránu byli dva další Češi, Dominik Kellovský i Štěpán Baum získali shodně bod do žebříčku ATP. Drželi jste při sobě, fandili jste si?
Určitě, trénovali jsme spolu a dívali jsme se na zápasy. Se Štěpánem Baumem jsme se i hlásili do čtyřhry, ale nedostali jsme se.

Írán je alespoň pro Čechy exotická země. Podělíte se o své zážitky z ostrova Kiš?
Je tam všechno hodně svižné, třeba auta nezastavují, absolutně nerespektují pruhy a jezdí si v protisměru, zkrátka jak chtějí. Ale nikdo na nikoho netroubí a neviděli jsme tam jedinou bouračku. Než přejdete nějakou frekventovanou ulici, stojíte tam 10 minut, protože auta vás nepustí. Je to tam zajímavé.

Co pro vás znamená, že jste získal dva body do žebříčku? A čemu se budete v nejbližší době věnovat?
Doufám, že dva získané body jsou pro mě teprve začátek, určitě to není splněný sen. Teď maturuju, takže se budu měsíc a půl věnovat škole. Další plán zatím nevím, ale když mi nebudou kolidovat květnové turnaje ITF v Česku s maturitou, budu na nich hrát.