Kvitová má vytažené stehy, čeká ji ale ještě dlouhá rehabilitace

- Petr Šístek

Dvojnásobné grandslamové vítězce Petře Kvitové byly po zranění ruky, které ji způsobil zatím neznámý útočník při přepadení v jejím prostějovském bytě, vytaženy stehy. Informace o náročné rehabilitaci, která ji nyní čeká, i o dalších dopadech jejího zranění přineslo studio Seznam.cz.

Šestadvacetiletá tenistka se stala obětí útoku 20. prosince, když trávila předvánoční čas doma v Prostějově. Ještě týž den podstoupila operaci zraněné levé ruky na specializované klinice ve Vysokém nad Jizerou. „Já jsem věděl předem, že budu operovat Petru Kvitovou. Po poranění se obrátila na lidi, kterým věří, a volal pan profesor Kolář a zeptal se mě, jestli sem může přijet. V tu chvíli jsme nevěděli, o jaké poranění ruky se jedná. To jsme se dozvěděli až po primárním ošetření v Prostějově,” vzpomíná chirurg Roman Kebrle, který rodačku z Bílovce operoval.

Nyní byly Kvitové vytaženy stehy, což je teprve první krok k očekávanému návratu na kurty. „Je ve fázi rehabilitace, rány jsou zahojené, v podstatě cvičí," vysvětluje Kebrle. Zároveň ale dodává, že úspěšná operace tvoří jen polovinu úspěchu a zcela zásadní je i následná rehabilitace.

Pětinásobná fedcupová vítězka by měla na kurtech absentovat dlouhé měsíce, odhady hovoří přibližně o půlročním odpočinku od vrcholového tenisu. Kvitová tak nepřijde jen o body v žebříčku WTA, ale také o nemalé finanční částky, které by obdržela na turnajích. Kupříkladu v první polovině loňského roku, která patřila na její poměry k těm méně povedeným, si přišla na více než patnáct milionů korun.

Jak ale uvedl manažer tenistky Karel Tejkal, finanční ztráty Kvitovou v současné době vůbec netrápí. "Je to něco, o čem jsme se dosud vůbec nebavili. Klíčové je, ať se uzdraví," říká. Zároveň dodává, že se rodačka z Bílovce těší na návrat na kurty, ale rozhodně nehodlá cokoliv uspěchat. „Těší se, až chytí raketu znovu do ruky. Ale ani není netrpělivá, Petra má v tomto výchovu profesionála a ví, že pokud někdo přesně nastaví nějaký plán, tak ví, proč to udělal a jaký to má cíl," vysvětluje. Nezbývá tedy než věřit, že i další průběh rekonvalescence bude úspěšný a Kvitová bude již ve druhé polovině tohoto roku opět dělat českým fanouškům radost na tenisových dvorcích.