Zatím jen ve čtyřech. Ukrajinky odhalily nominaci proti Češkám, chybí největší hvězda

- Marek Bartošík

Kvalifikační utkání mezi Ukrajinou a Českou republikou bude v polovině dubna ozdobou této fáze Poháru Billie Jean Kingové. Na neutrální půdě v tureckém Beleku se střetnou dva velmi ambiciózní týmy, které mají ve svých řadách spoustu kvalitních hráček. Ukrajinský kapitán Michail Filima nominoval proti Češkám čtveřici Marta Kosťuková (40.), Dajana Jastremská (142.), Katarina Zavacká (264.) a Ljudmila Kičenoková (8. v žebříčku čtyřhry).

Anhelina Kalininová (29.), která je podle žebříčku nejlepší ukrajinskou tenistkou současnosti, překvapivě chybí v nominaci na dubnovou kvalifikaci proti České republice. Šestadvacetiletá Kalininová zatím v Poháru Billie Jean Kingové nikdy nenastoupila. V ukrajinské nominaci nejsou ani Kateryna Baindlová (82.) a Lesja Curenková (95.).

Navzdory tomu můžou Kalininová, Curenková či Baindlová teoreticky do atraktivního střetnutí zasáhnout. Každý kapitán má podle pravidel ITF k dispozici nejvýše tři změny, které může provést nejpozději hodinu před rozlosováním dílčích zápasů (v tomto případě se losuje ve čtvrtek 13. dubna).

Ukrajinky by měly v duelu s favorizovanými Češkami nejvíce spoléhat na dvacetiletou Kosťukovou (40.), která zkraje března ovládla turnaj v Austinu a letos vyhrála 15 z 22 utkání. Mladičké Ukrajince se daří i ve čtyřhře, kde figuruje na 33. místě světového pořadí.

Pozice týmové dvojky by nyní podle žebříčku patřila vítězce tří turnajů WTA Dajaně Jastremské (142.), jež má letos vyrovnanou zápasovou bilanci 8:8. Nejlépe se jí vedlo v Dubaji, kde prošla kvalifikací a přes Alizé Cornetovou postoupila do druhého kola. Tam prohrála se svou krajankou Kalininovou ve třech setech.

V týmu je také bývalá 103. hráčka světa Katarina Zavacká (264.), která letos nabírala čtyři výhry a pět porážek. Důležitou roli by mohla v případné rozhodující čtyřhře zastávat Ljudmila Kičenoková, jíž patří osmá příčka v deblovém pořadí a aktuálně tvoří stálou dvojici s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou.

Na tradičně velmi kvalitní české soupisce kapitána Petra Pály se nacházejí Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, Markéta Vondroušová, Karolína Muchová a debutantka Linda Nosková.

Kvalifikace mezi Ukrajinou a Českou republikou se uskuteční v pátek 14. a sobotu 15. dubna, hrát se bude na antuce v tureckém Beleku. Vítězný tým postoupí na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové, kde Češky loni prohrály v semifinále s pozdějšími šampionkami ze Švýcarska.