Indická výzva splněna. Brenda Fruhvirtová překonala nesnáze i složité podmínky

- Marek Bartošík, David Schlegel

Deváté finále, devátý titul. Brenda Fruhvirtová (163.) minulý týden potvrdila svou dominanci v soubojích o trofej a v indickém Bengalúru ovládla poprvé v kariéře turnaj ITF s dotací 40 tisíc amerických dolarů. Na celkový triumf se ale patnáctiletá Češka pořádně nadřela, ve finále proti domácí Ankitě Rainaové (241.) dokonce prohrávala už 0:6 a 0:3! „Tento titul považuju za jeden z největších a jsem za něj moc ráda,“ zmínila v rozhovoru pro Tenisový svět Fruhvirtová, jež má na kontě také osm vavřínů z akcí dotovaných 25 tisíci dolary.

Turnaj v Bengalúru byl pro Brendu Fruhvirtovou speciální ve více ohledech. Poprvé mezi profesionálkami triumfovala na tvrdém povrchu a rovnou na podniku kategorie ITF 40, kde se za titul uděluje 70 bodů do žebříčku WTA. Do finále navíc vstoupila devíti prohranými gemy a byla velmi blízko porážky.

„Pořád jsem věřila, že to můžu otočit, protože v tenise se může stát cokoliv. Hodně jsem bojovala,“ líčila exkluzivně pro Tenisový svět patnáctiletá Brenda, jež ve finále proti třicetileté Ankitě Rainaové nakonec zvítězila 0:6, 6:4 a 6:0.

V posledním utkání přitom nečelila pouze zkušené soupeřce, ale i publiku, které hnalo domácí tenistku za úspěchem. „Očekávala jsem to, protože soupeřka je indickou jedničkou. Ale někdy bylo nepříjemné, když jí rozhodčí nadržovali,“ vrátila se ke kritickým momentům Fruhvirtová.

Mladičká Češka se statečně popasovala i s další obtížnou okolností, která je v exotické Indii poměrně běžnou. „Bohužel mě neminuly problémy se žaludkem. O to jsem měla těžší průběhy zápasů,“ ozřejmila.

Samotné Bengalúru leží ve výšce skoro 1000 metrů nad mořem, hrací podmínky jsou tam proto specifické. „Tenisově jsem se necítila moc dobře, protože míče se těžko kontrolovaly. Svoji formu po vyhraném turnaji ale hodnotím jako dobrou,“ doplnila šampionka Brenda, která se brzy představí na obří akci kategorie WTA 1000 v Miami.

Ještě předtím si ale může užít pohled na nové vydání žebříčku, kde si v pondělí 20. března polepší o přibližně 20 míst a vrátí se do Top 150.