Ještě jedno zranění a končím! Vítěz jedenácti turnajů připustil, že se jedná o poslední comeback

- Jan Vojkůvka

Pevné zdraví nikdy nebylo součástí kariéry francouzské tenisové hvězdy Gaela Monfilse. Zejména v posledních letech se počet měsíců, kdy na kurtech schází kvůli zranění, nepříjemně navyšuje. Nyní, po další půlroční absenci, přiznal, že letošní comeback ze zranění je nejspíš jeho posledním.

Gael Monfils je showman s excelentními tenisovými dovednostmi. Jeho kariéru však až příliš často brzdilo zranění. Přestože vystoupal až na šesté místo světa a vybojoval jedenáct titulů na okruhu ATP (naposledy zvítězil loni v Adelaide), dá se hodně spekulovat nad tím, kam až by to dotáhl, kdyby mu zdraví drželo.

Loni jej trápil krk, přesto vyhrál zmíněný turnaj v Adelaide a dokráčel do čtvrtfinále Australian Open. Posléze vynechal část antukové sezony a sotva dohrál svůj první turnaj v Madridu, musel na operaci s patou. Do akce se vrátil až v srpnu na turnaji v Montrealu, ale problémy jej neopustily. Osmifinále s Jackem Draperem skrečoval kvůli zranění pravého chodidla, což jej vyřadilo ze hry na půl roku.

Až tento týden se vrátil na Masters v Indian Wells. V prvním kole prohrál hladce 3:6, 1:6 s Jordanem Thompsonem. Při comebacku po tak dlouhé době se ani není, co divit, že se herně trápil. Šestatřicetiletý Monfils však věří, že se jeho hra výrazně zlepší a ještě něco na mužském okruhu dokáže.

Zároveň ale přiznává, že s ohledem na věk by už další zranění a návrat po něm absolvovat nechtěl...

„Vracím se, protože tenis miluju,“ řekl v rozhovoru pro L'Equipe. „V mém věku je ale taky podstatná motivace. Mým cílem je si zahrát na olympiádě 2024 v Paříži,“ uvedl ke svému velkému snu.

Ani motivace hrát na domácí olympiádě jej však nejspíš nedokáže u tenisu udržet, pokud přijde další zranění. „Je mi 36, mám dítě, vše je složitější. A především se bojím toho, že si nějak vážněji ublížím. Pokud přijde další zranění, bude to konec,“ zdůraznil. „Člověk je v hlavě šťastný, že se zase vrátil, ale zároveň je důležité být opatrný,“ dodal Francouz.