Berdych o Lehečkovi: Má před sebou zářnou budoucnost, jeho tým odvádí dobrou práci

- Marek Bartošík

Když Jiří Lehečka nedávno trénoval a zápolil na prestižním turnaji v Dubaji, pozorně ho sledoval také jeho slavný krajan Tomáš Berdych. Někdejší čtvrtý hráč žebříčku si s Lehečkou dokonce zatrénoval a pro web ATP se rozpovídal o svých dojmech. „Myslím, že má před sebou zářnou budoucnost,“ řekl bývalý špičkový tenista Berdych, který se v Dubaji zastavil na cestě z dovolené.

Nástupce Tomáše Berdycha. Tak mnozí nazývají Jiřího Lehečku, jenž se na kurtu rovněž prezentuje agresivní hrou opřenou o skvělé podání. Sedmatřicetiletý Berdych se na svého krajana přijel podívat na konci února do Dubaje, kde se jednadvacetiletý mladík účastnil turnaje kategorie ATP 500.

Berdych si se čtvrtfinalistou letošního Australian Open také zatrénoval a pro web ATP se podělil o své dojmy z úrovně, na které se 47. tenista rankingu nachází. „Líbí se mi jeho kondiční příprava a že je jeho tělo silné. Někteří mladí kluci s tím můžou mít problém, protože nemají dost síly. To ale rozhodně není jeho případ,“ uvedl wimbledonský finalista z roku 2010.

Dvojnásobný daviscupový šampion souhlasí s častým tvrzením, že se jeho a Lehečkův styl podobají. „On to taky mnohokrát zmínil, takže je hezké slyšet, že se ode mě někdo trochu inspiroval,“ liboval si Berdych, jenž na okruhu ATP ukořistil třináct singlových trofejí a vyhrál 640 utkání. Svou bohatou kariéru ukončil v roce 2019.

Jednadvacetiletý Lehečka se zatím mezi elitou trpělivě rozkoukává a postupně sbírá kvalitní výsledky. Loni si zahrál semifinále na pětistovce v Rotterdamu a finále na Next Gen ATP Finals, letos přidal čtvrtfinále na Australian Open a semifinále v Dauhá, kde porazil třeba člena Top 10 Andreje Rubljova. V této sezóně ovládl svěřenec trenéra Michala Navrátila 13 z 18 zápasů a dává zapomenout na smutnější léta českého mužského tenisu.

„Myslím, že po trochu slabším období je to on, kdo by měl držet prapor a jít dopředu. Chtěl jsem se tady i proto zastavit a vidět ho více naživo,“ vysvětlil Berdych, který zároveň odmítl, že by se měl přidat do Lehečkova týmu.

„Jeho tým je dobrý a silný, odvádějí dobrou práci. Nemáme spolu žádnou úmluvu, ale uvidíme, jak se situace vyvine,“ doplnil Berdych.