Opět žádné Indian Wells. Rekordman Djokovič může přijít o pozici světové jedničky

- Marek Bartošík

Sotva oslavil absolutní rekord v počtu týdnů na postu světové jedničky, může být tenisový král Novak Djokovič opět sesazen. Hvězdný Srb nebude kvůli odmítnutí očkování proti covidu-19 startovat na nadcházejícím Masters v Indian Wells, kde hrál naposledy v roce 2019. Dvaadvacetinásobného grandslamového šampiona může po kalifornské tisícovce sesadit z prvního místa aktuálně druhý Carlos Alcaraz.

Novak Djokovič si v pondělí 27. února připsal už 378. týden na vrcholu žebříčku ATP, čímž překonal dřívější rekord legendární Němky Steffi Grafové. Navyšování tohoto úctyhodného milníku může ale velmi brzy skončit.

Pětatřicetiletý srbský tenista není naočkovaný proti onemocnění covid-19, což i v roce 2023 vadí americkým úřadům, které Djokovičovi neudělily potřebné vízum. Aktuální světová jednička tak zmešká další klíčový turnaj na půdě Spojených států amerických (Djokovič loni musel vynechat grandslamové US Open i tisícovky v Indian Wells, Miami a Cincinnati).

Tímto rozhodnutím se otevírá šance pro devatenáctiletého Carlose Alcaraze, jenž se může po dvou měsících vrátit na vrchol rankingu ATP. Svěřenec Juana Carlose Ferrera ztrácí v nejnovějším vydání žebříčku na Djokoviče 380 bodů, dále jich 360 obhajuje za loňské semifinále v Indian Wells. K tomu, aby se vrátil na první místo, teď potřebuje získat titul a s ním spojených 1000 bodů.

Ostatní tenisté v nejvyšších patrech žebříčku, tedy Stefanos Tsitsipas, Casper Ruud, Taylor Fritz a Daniil Medveděv, nyní Djokoviče předskočit nemůžou.

Zatímco mladičký Alcaraz se premiérového vavřínu z Indian Wells ještě nedočkal, Djokovič triumfoval v Kalifornii už pětkrát, naposledy v roce 2016. Spolu s Rogerem Federerem jsou rekordmany turnaje, jemuž se přezdívá „pátý grandslam“. První letošní Masters začne ve středu 8. března a vyvrcholí v neděli 19. března, obhájcem titulu je domácí Taylor Fritz.