Velké srdce v malém těle. Australský démon získal po finálové otočce svou nejcennější trofej

- Petr Sumbal

Australský tenista Alex De Minaur, kterému se v tenisovém prostředí přezdívá „démon“, se dočkal svého nejcennějšího titulu, poté co v dramatickém finále v Acapulcu dokázal otočit nepříznivě vyhlížející souboj s Američanem Tommym Paulem. De Minaur nakonec zvítězil 3:6, 6:4 a 6:1 a po šesti vyhraných „dvěstěpadesátkách“ se bude v jeho vitríně vyjímat také první trofej z turnaje kategorie ATP 500.

„Je to úžasný pocit. Hodně jsem pracoval na tom, abych byl tam, kde teď jsem. Vyhrát turnaj se nepoštěstí každý týden, je skvělé, že se mi to povedlo. Je to pro mě dobrá zpráva před blížícími se turnaji v Indian Wells a v Miami,“ uvedl bezprostředně po největším vítězství kariéry v rozhovoru na kurtu De Minaur.

V polovině druhého setu to přitom s tenistou, jenž reprezentuje Austrálii, ale už ve svých pěti letech se i s rodiči přestěhoval do Španělska, nevypadalo vůbec dobře. Američan Tommy Paul vyhrál první sadu 6:3 a i ve druhém setu to byl on, kdo se zdál být k dalšímu brejku opticky blíž. De Minaur však dokázal zabrat, přestal chybovat a druhý set nakonec získal poměrem 6:4 pro sebe.

Na začátku třetí sady se pak utkání definitivně zlomilo na Australanovu stranu. Hned v prvním gemu rozhodujícího dějství čelil De Minaur při svém podání pěti brejkbolům, všechny ale dokázal odvrátit a odrazil se k úchvatné jízdě pěti získaných gemů v řadě, čímž finále de facto rozhodl.

„Byl to obrovsky důležitý okamžik,“ vracel se De Minaur v rozhovoru po zápase k úvodnímu gemu třetího setu. „Snažil jsem se hlavně udržet se v zápase. Vzpomněl jsem si na semifinále s Holgerem Runem (i v něm De Minaur čelil v úvodním gemu třetího setu brejkbolům – pozn. autora). Věděl jsem, že když se z toho dostanu, bude psychická výhoda na mé straně,“ řekl 24letý tenista.

De Minaur se dostal do finále turnaje ATP 500 potřetí v kariéře, na rozdíl od Washingtonu v roce 2018 a Basileje v roce 2019 však tentokrát dokázal dotáhnout svou snahu až do vítězného konce.

„I nadále na sobě budu pracovat a budu dál dřít, abych se zlepšoval. Vím, že nedokážu pokaždé předvést bezchybný výkon, ale vždy se rvu o vítězství až do samotného konce. V tomhle mém malém těle se ukrývá velké srdce,“ prohlásil 183 cm vysoký tenista, jehož trenérem je Adolfo Gutierrez a mentorem a rádcem bývalá světová jednička Lleyton Hewitt.

Díky mexickému tažení si De Minaur žebříčkově polepší. Čeká ho návrat do nejlepší dvacítky, konkrétně na osmnácté místo. Nejvýše se zatím nacházel v červnu 2021, poté co vyhrál turnaj v Eastbourne, na patnácté pozici. V žebříčku přeskočí mimo jiné také zraněného Nicka Kyrgiose a stane se tak australskou jedničkou.