Pohádková výprava mladšího z bratrů Berrettiniových. Člen deváté stovky světa slaví první výhru na ATP

- Jan Vojkůvka

Jacopo Berrettini, čtyřiadvacetiletý italský tenista a bratr o dva roky staršího Mattea, nedokázal doposud udělat v tenisovém prostředí díru do světa. To se ale klidně může změnit. Podporován svým bratrem dokázal na turnaji ATP v mexickém Acapulcu poprvé v životě projít kvalifikací a následně dokonce postoupit už do osmifinále.

Mladší z bratrů Berrettiniových nepatří k hvězdám jako je tomu v případě Mattea. Nejvýše byl v žebříčku veden na 389. místě a momentálně se nachází až na 842. pozici. Doposud startoval jen v pár kvalifikacích turnajů ATP, a to díky divokým kartám a pouze na domácí půdě.

Pořadatelé v Acapulcu, kam se vypravil i jeho bratr Matteo, se však Jacopovi rozhodli udělit do kvalifikace divokou kartu a ten ji dokázal přetavit v životní úspěch. Vítěz dvou turnajů ITF totiž zvládl přehrát v kvalifikaci dva soupeře a nečekaně pronikl do hlavní soutěže.

Napřed si poradil s Francouzem Blancaneauxem, proti němuž otočil skóre a zvítězil 0:6, 6:4, 6:4, načež porazil krajana Darderiho 6:2, 6:4. Oba se přitom nachází ve druhé stovce světa a proti Berrettinimu byli výraznými favority.

Hlavní Italův úspěch ovšem přišel v prvním kole turnaje v Acapulcu. V souboji se 78. hráčem světa Oscarem Ottem bojoval, co mu jen síly dovolily, a za stavu 3:6, 7:6(3) a 2:1 se dočkal skreče soupeře, kterého začalo trápit koleno. Na to, jakým způsobem se do osmifinále dostal, se už historie ptát nebude. Jacopo Berrettini ve 24 letech jako člen deváté stovky světa v tu chvíli vybojoval první vítězství v hlavní soutěži na okruhu ATP.

„Přijížděl jsem sem s nepříliš dobrým pocitem. Ale od prvního zápasu jsem se snažil hodně bojovat a myslím, že se mi to povedlo. Hodně mi pomohl můj tým i moje rodina. Je pro mě opravdu důležité, že tu všechny mám,“ zářil Jacopo, který prožívá tak trochu vlastní pohádkový příběh. Doposud si totiž během kariéry vydělal zhruba 85 tisíc dolarů, jen za postup do osmifinále v Acapulcu přitom získá takřka 30 tisíc dolarů, tedy celou třetinu svých výdělků.

K tomu má jistotu, že se vyšvihne do páté stovky světa a bude mít snažší cestu na turnaje. Na okruhu ITF bude figurovat mezi nasazenými a bude se v prvních kolech vyhýbat těžším soupeřům.

Jacopovi také hodně pomáhá přítomnost jeho bratra, který sám má radost z úspěchu mladšího sourozence. Vždyť ten se v posledních letech potýkal se zraněními a také s těžším průběhem covidu. „Bez něho by nic z tohohle nebylo možné,“ je si vědom Jacopo.

„Nejde jen o divokou kartu do kvalifikace, ale o všechno. Je mou inspirací, skutečným šampionem a skutečně dobrým člověkem,“ řekl na adresu Mattea, jenž byl už světovou šestkou a vybojoval sedm titulů na okruhu ATP. „Je pro mě nejdůležitější osobou v životě. Moc bych mu chtěl za všechno poděkovat. Je strašně hezké, že je tu se mnou,“ dodal J. Berrettini.

O postup do čtvrtfinále si Jacopo Berrettini zahraje s 22. hráčem žebříčku Alexem De Minaurem už v noci na čtvrtek.