Krůček od zlatého setu! Siniaková se v Mexiku blýskla neuvěřitelným startem i finišem

- Filip Lefenda

Kateřina Siniaková porazila na podniku WTA 250 v mexické Méridě 6:0 a 7:5 Ysaline Bonaventureovou a zahraje si po pěti měsících o účast v semifinále. Utkání s belgickou protivnicí „okleštila“ šestadvacetiletá Češka dvěma bravurními pasážemi, během nichž nepustila soupeřku prakticky do hry.

Siniaková vlétla do utkání jako uragán. Nevídaným způsobem zaznamenala rovnou čtyři čisté hry v řadě, když vyhrála prvních šestnáct výměn. Daleko v tu chvíli nebyla od „zlatého setu“ – tedy zisku dějství bez jediného ztraceného míče.

V pátém gemu už se Bonaventureová přeci jen dokázala na podání prosadit, i když pouze částečně. Siniaková jí servis ukořistila skrze shodu celkově potřetí, aby bleskovou sedmnáctiminutovou úvodní sadu záhy dopodávala další čistou hrou – již pátou.

Druhý set už byl vyrovnanější. Královéhradecká rodačka odskočila Bonaventureové do vedení 4:2, v osmé hře ale česká favoritka poprvé zaváhala při vlastním podání.

Vykolejit se ovšem Siniaková nenechala. Na soupeřčinu šňůru tří získaných gemů v řadě odpověděla od stavu 4:5 stejnou mincí. Duel uzavřela nasazená čtyřka ve velkém stylu, když vyhrála dvanáct z posledních třinácti výměn. V závěrečném gemu, který získala další čistou hrou, navíc zaznamenala tři esa v řadě a mečbol proměnila přímým bodem.

Siniaková, jež se vinou zraněného zápěstí vrátila na kurty tento týden poprvé od lednového Australian Open, postoupila v Mexiku po pěti měsících do singlového čtvrtfinále. V tom bude její soupeřkou v noci z pátku na sobotu Italka Elisabetta Cocciarettová (54.), s níž dosud jediný vzájemný zápas loni na antuce v Budapešti ve třech setech prohrála (5:7, 6:4, 5:7).

Mérida Open Akron (ženy, MEX, 259 303 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Ysaline Bonaventureová (BEL, 95.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (47.) 0:6, 5:7