Nejcennější výhra! Lehečka v Dauhá vyřadil nasazenou jedničku a postoupil do semifinále

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Parádní skalp si na turnaji ATP v Dauhá připsal Jiří Lehečka, který si ve čtvrtfinále vyšlápl na nasazenou jedničku Andreje Rubljova. Český reprezentant zvítězil ve svižném duelu nad světovou pětkou 4:6, 6:4, 6:3 a slaví svou nejcennější výhru podle postavení soupeře v žebříčku. Zároveň podruhé v kariéře skolil člena Top 10 (poprvé se mu to povedlo na Australian Open proti sedmému hráči světa Félixovi Augerovi-Aliassimeovi).

Sezóna 2023 mohla pro Jiřího Lehečku sotva začít lépe. Čtvrtfinalista Australian Open se po úspěšné misi v kvalifikaci Davis Cupu na horké půdě Portugalska přesunul do Dauhá, kde dnes oslavil už třetí vítězství.

Jednadvacetiletý Lehečka navázal na dvousetové triumfy nad Damirem Džumhurem a Emilem Ruusuvuorim, když ve čtvrtfinále udolal po odvážném a soustředěném výkonu favorizovaného Andreje Rubljova 4:6, 6:4 a 6:3.

V prvním setu se k jedinému brejkbolu propracoval Rubljov, jenž využil svou šanci ve třetím gemu. Zbytek sady už si pohlídal. Ve druhém dějství si tenisté dlouho drželi svá podání, aniž by nabídli jediný brejkbol, až v závěrečném desátém gemu se český tenista prosadil čistou hrou na returnu a srovnal.

Lehečka si přenesl svou herní pohodu i do třetího setu, kde získal hned ve druhém gemu brejk. Svůj servis si suverénně strážil a nečelil ani jednomu brejkbolu. K prvnímu mečbolu se dostal už za stavu 5:2 a 40:30 na returnu, Rubljov ale reagoval esem. Lehečku prodloužení zápasu nerozhodilo a v dalším gemu si při svém podání zajistil vítězství.

Český reprezentant oplatil svému soupeři těsnou porážku z loňského Bělehradu (6:4, 6:7, 2:6) a podruhé v kariéře postoupil na elitním okruhu do semifinále (poprvé se mu to povedlo před rokem v Rotterdamu).

Soupeřem Lehečky v semifinále bude Brit Andy Murray (70.). Trojnásobný grandslamový šampion potvrdil roli favorita a ve čtvrtfinále přehrál francouzského kvalifikanta Alexandra Müllera (170.) po dvou hodinách 4:6, 6:1 a 6:2. Pětatřicetiletý Murray triumfoval v Dauhá v sezónách 2008 a 2009.

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, QAT, 1 485 775 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Andrej Rubljov (5.) – JIŘÍ LEHEČKA (52.) 6:4, 4:6, 3:6