Los kvalifikace AO: Hradecká se Štefkovou v rolích favoritek, Smitkovou čeká Townsendová

- Jan Vojkůvka

Australské Melbourne již zná složení také ženské části kvalifikace na prvním grandslam nové sezony. Do bojů o hlavní soutěž nastoupí hned pět českých tenistek.

Velmi náročný los pro první kolo vyfasovala Barbora Krejčíková, která bude čelit Američance Asii Muhammadové, která se letos představila na turnaji v Brisbane, kde ve druhém kole čelila hře pozdější šampionky Karolíny Plíškové. Favoritkou tohoto utkání bude Muhammadová, jelikož ani forma Krejčíkové není zrovna ideální. Česká tenistka se ale do kvalifikace dostala na poslední chvíli, když nahradila Američanku Glatchovou, jež se odhlásila na poslední chvíli před samotným losem.

Nepříliš dobrým losem se může "pyšnit" Tereza Smitková, na kterou čeká čtrnáctá nasazená Taylor Townsendová, dvacetiletá nadějná hráčka, která už figurovala v elitní stovce světového žebříčku, obdobně jako Smitková, která se však dlouhodobě potýká s marnou snahou o návrat. Vzájemná bilance obou hráček je vyrovnaná 1-1.

Mnohem větší šance na postup do druhého kola má Lucie Hradecká. Na zkušenou jedenatřicetiletou tenistku čeká o jedenáct let mladší Němka Antonia Lottnerová, která v létě šokovala výhrami na ITF ve Versmoldu a Praze, díky čemuž se vyhoupla vysoko v žebříčku a mohla hrát kvalifikace na turnaje WTA. Lottnerová by ráda navázala na postup do hlavní soutěže z US Open, proti ale bude Hradecká, která se velmi dobře rozehrála při letošním Hopman Cupu a jejím cílem je návrat do první stovky světa.

Postup do druhého kola kvalifikace by měla mít ve svých rukou rovněž Barbora Štefková, která narazí na Francouzku Alizé Limovou, jež se letos ještě na dvorcích neobjevila. Štefková má za sebou velmi dobrý vstup do sezony, úspěšně prošla kvalifikací v Aucklandu a při své premiéře v Melbourne bude usilovat přinejmenším o druhé kvalifikační kolo.

Vyrovnanější by měl být souboj Terezy Martincové s izraelskou tenistkou Julií Gluškovou, s níž v jediném vzájemném utkání prohrála. V roce 2014 v kvalifikaci na antukový turnaj v Norimberku však byla Martincová teprve dvacetiletou, nepříliš zkušenou hráčkou, a její hra od té doby doznala výraznějšího progresu. Přetaví to v postup do druhého kola?

Los 1. kola kvalifikace

BARBORA ŠTEFKOVÁ - Alizé Limová (FRA)
TEREZA SMITKOVÁ - Taylor Townsendová (USA, 14.)
Julia Glušková (ISR) - TEREZA MARTINCOVÁ
LUCIE HRADECKÁ - Antonia Lottnerová (GER)
BARBORA KREJČÍKOVÁ - Asia Muhammadová (USA)