Šestnáctiletá Bartůňková v nové sezoně září! Ovládla dvě velké juniorské akce

- Jan Vojkůvka

Excelentní formou se na začátku sezony prezentuje šestnáctiletá Nikola Bartůňková. Rodačka z Prahy, která má i přes svůj věk už bohaté zkušenosti z profesionálního okruhu, nenašla letos mezi juniorkami přemožitelku a podmanila si dvě velké juniorské akce. Díky tomu poskočila v žebříčku ITF o pět pozic na skvělé osmé místo.

Bartůňková už juniorskou osmičkou během kariéry byla. Na tuto pozici vystoupala v červenci minulého roku, od té chvíle se ale více soustředila na turnaje mezi dospělými. Zatímco mezi profesionálkami žebříčkem vystoupala až do třetí stovky světa (aktuálně ale drží 368. místo), mezi juniorkami ji čekal propad.

Tomu je ale nyní konec. Od začátku roku odehrála dva větší turnaje z kategorie J200 v Bratislavě a Oberhachingu a oba vyhrála! Tzv. dvoustovky jsou čtvrtou nejvyšší kategorií turnajů, přičemž výše jsou jen grandslamy a tzv. třístovky a pětistovky (rozdělení je na základě počtu bodů, které získá vítěz do žebříčku, pozn. redakce).

Napřed Bartůňková startovala v polovině ledna na halové akci v Bratislavě. V průběhu celého turnaje ztratila jen jeden set v prvním kole s Nizozemkou Joy De Zeeuwovou. V dalších čtyřech zápasech ale dominovala, ztratila všehovšudy jen 14 gemů a ve finále deklasovala svou krajanku Kristýnu Tomajkovou 6:1, 6:1.

Tomajkovou potkala i minulý týden na turnaji v německém Oberhachingu. Tentokrát se jednalo o semifinálový duel a Bartůňková jej vyhrála dvakrát 6:3. Oproti čtvrtfinále, v němž s Britkou Hannah Klugmanovou absolvovala ohromné drama a porazila ji až po velké bitvě 2:1 na sety (7:6, 6:7, 7:5), se jednalo o jeden ze snadnějších zápasů. Ještě suverénnější přitom byla ve finále, v němž Vladu Minčevovou z Ruska smetla 6:0, 6:3.

Tyto dva tituly vynesly Bartůňkové zisk 400 bodů do juniorského žebříčku a skok na aktuální osmé místo.

Talentovaná česká hráčka navíc výrazně rozšířila svou sbírku juniorských trofejí. Momentálně má v držení celkem šest singlových titulů, ke kterým přidala také pět deblových.

Ač se dá očekávat, že v dalších měsících upřednostní znovu turnaje mezi dospělými, jedná se přinejmenším o hodně potřebné zvednutí sebevědomí. Na podzim se totiž Bartůňkové na okruhu ITF World Tennis Tour tolik nedařilo, výjimkou bylo pouze čtvrtfinále na šedesátce v Bratislavě.