Osmnáctiletá Klimovičová po prvním titulu: Původně to vypadalo, že na turnaj vůbec nepojedu

- David Schlegel, Filip Lefenda

Nadmíru povedený týden má za sebou v oblíbeném Šarm aš-Šajchu Linda Klimovičová. Osmnáctiletá Češka vybojovala o víkendu v Egyptě svůj premiérový titul ve dvouhře, když v nedělním finále přehrála po setech 7:5, 6:7(3) a 6:2 Slovenku Katarínu Kužmovou. „Nebyla jsem nervózní. Šla jsem do finále s tím, že ho vyhraji. Věřila jsem si, a to i za stavu 0:2 ve třetím setu,“ prozradila Tenisovému světu juniorská semifinalistka loňského Wimbledonu.

V egyptském Šarm aš-Šajchu jste získala svůj první singlový titul na dospělé mezinárodní scéně. Jaké máte pocity?
Pocity jsou super. Jsem strašně moc ráda, že jsem to zvládla, hlavně po posledním půl roce, kdy se mi moc nevedlo. Je to můj první titul. Beru ho jako takový malý comeback. Znovu dokáži předvádět svou hru.

Loni jste byla ve finále v Bydhošti, poměrně hladce jste ale prohrála. Byla jste tentokrát před zápasem o titul nervózní, nebo ho brala jako každý jiný duel?
Nervózní jsem určitě nebyla, to jsem vždy maximálně v prvním kole. Pak to ze mě odpadne. V Polsku to bylo zapříčiněno spíše tím, že jsem měla za sebou tři dlouhé tříseťáky. Už to bylo náročné, příliš jsem se nesoustředila. Nešly mi nohy. Tady byly zápasy sice těžké, ale fyzicky jsem na tom byla dobře. Věřila jsem si. Šla jsem do finále s tím, že ho vyhraji.

Ve finále jste se utkala s Katarínou Kužmovou, kterou jste právě v Bydhošti dokázala v semifinále v koncovce třetího setu porazit těsně 7:5. Jaký to byl zápas tentokrát?
Na Kačku jsem si věřila. Podmínky byly těžké, hrozně foukalo. První set a půl byl o tom, kdo dá o jeden míček víc do kurtu. Stále jsem věřila, že vyhraji – i ve třetím setu, když jsem prohrávala 0:2. Naštěstí jsem to otočila a dopadlo to dobře.

Co na Slovenku platilo?
Určitě má konzistence. Držela jsem se více ve výměnách. Nechtěla jsem to zbytečně střílet a dělat chyby. Když jsem to dělala, sedělo jí to. Chodila do toho ještě víc a dělala body. Nechtěla jsem hrát bezhlavě. Snažila jsem se hrát více úhly a celkově držet míč více ve hře.

Na cestě do finále jste ztratila jediný set, a to v prvním kole, v němž jste porazila Japonku Kobajašiovou 6:0, 3:6 a 6:1. V čem byla nebezpečná? Cítila jste hned ze startu, že by mohlo jít o povedený turnaj?
Výborně se pohybovala. Hrála konzistentně, vůbec nedělala chyby. Po prvním setu, když se ohrály míče, to bylo těžké. Ona nezkazila balon. Já se do toho snažila víc chodit a přišly z mé strany nějaké chyby. Cítila jsem ale od prvního míče, že přišla forma. Věděla jsem, že mám zápas pod kontrolou. Když se ve třetím setu vyměnily míče, už jsem ji zase hnala.

Postupně jste porazila 2:0 na sety Rusku Burdinovou, Wu z Hongkongu a Rumunku Todoniovou. Který zápas byl nejtěžší?
Určitě čtvrtfinále s Wu, ta hrála fakt skvěle. I já jsem v tom utkání předvedla nejlepší výkon na celém turnaji. Ona už v Šarmu nějakou dobu je. Minulý týden byla ve finále a hrála opravdu solidně. V prvním setu jsem obracela ze stavu 1:3 a 0:30. Ve druhém setu jsem prohrávala 3:5. Bylo to těžké a vyrovnané. Obě jsme hrály fakt skvěle. Já to zvládla výborně i psychicky.

V Šarm aš-Šajchu jste vyhrála vloni po boku Dominiky Šalkové svůj premiérový turnaj ve čtyřhře. Máte to v Egyptě ráda?
Celkově mi to tady vyhovuje. Jak prostředí, tak rychlejší povrch, který sedí mé hře. Tím, že jsem tady byla před rokem už na čtyřech turnajích a třikrát v semifinále, tak si zde věřím. Pomohl mi i zmíněný úspěch ve čtyřhře.

Tentokrát jste v deblu ale nestartovala. Proč?
Skrze trénování a nepovedený poslední půlrok to původně vypadalo, že do Egypta vůbec nepojedu. Poté už jsem se na poslední chvíli s nikým nedomlouvala. Řekla jsem si, že bude lepší soustředit se jen na dvouhru.

Na žebříčku se posouváte k pětistému místu. Jaké máte pro letošek cíle?
Určitě se chci do konce roku přiblížit na žebříčku co nejvíce třístovce, abych se dostávala na pětadvacítky a šedesátky.

S kým v Egyptě jste? Kdo vás momentálně trénuje?
Jsem zde s travel koučem Janem Kellnerem, s nímž občas jezdím na turnaje. Hodně mi tu pomohl. Před zápasy mě uklidňoval a během nich mi zase fandil. Odvedl super práci. Stabilního hlavního trenéra momentálně nemám. Trénovala jsem poslední dobou ve svém klubu v Přerově. Děkuji panu Huťkovi, že mi to umožňuje. Otázku kouče budu řešit po návratu ze Šarm aš-Šajchu.

V Přerově trénuje i Linda Nosková. Hráváte spolu?
Když jsme obě v klubu, tak spolu míváme tréninky i sparingy. Je super, že jedna druhou táhneme nahoru a zlepšujeme se. Je pro mě skvělé porovnávat se s takovou hráčkou.

Jak se cítíte po zdravotní stránce?
Skvěle. Nic mě nebolí. V poslední době jsem dost pracovala na kondici. Po fyzické stránce se na kurtu cítím lépe.

Jaké turnaje vás čekají v nejbližších týdnech?
Turnaje jsou v řešení. Tím, že nejsem v pětistovce, je těžké dostat se teď ještě v zimě na větší turnaj. Všude jsem spíše náhradnicí. Pokud se dostanu, chtěla bych jet koncem února na kvalifikaci šedesátky v Trnavě. Teď ještě hraji týden v Šarm aš-Šajchu.

Cesta Lindy Klimovičové za titulem ze Šarm aš-Šajchu

1. kolo: LINDA KLIMOVIČOVÁ – Honoka Kobajašiová (JPN) 6:0, 3:6, 6:1
Osmifinále: LINDA KLIMOVIČOVÁ – Jevgenija Burdinová 6:3, 6:1
Čtvrtfinále: LINDA KLIMOVIČOVÁ – Ho Ching Wu (HKG) 6:4, 7:5
Semifinále: LINDA KLIMOVIČOVÁ – Anca Alexia Todoniová (ROU) 6:2, 6:4
Finále: LINDA KLIMOVIČOVÁ – Katarína Kužmová (SVK) 7:5, 6:7(3), 6:2