Každý se na mě chce vytáhnout, ví Štěpánek po úvodu v Melbourne. S Pospisilem by rád vyhrál grandslam

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Bojoval se soupeřem, rozhodčím, ale nejvíce asi sám se sebou. Radek Štěpánek nakonec těžký začátek kvalifikace Australian Open zvládl a po třech setech s Američanem Bangourou jde do druhého kola. „Jsem na místech, které dobře znám, tak se ze všeho snad rychle dostanu,“ řekl Štepánek v rozhovoru pro Tenisový svět. V Melbourne bojuje o čtrnáctou účast v hlavní soutěži Australian Open.

Jaké je to být zpátky v Austrálii?

Bylo to strašně náročné, protože jsem měl jenom tři dny na aklimatizaci. Bohužel ve druhém setu pak na mě přišla krize, ale jsem rád, že jsem nakonec všechno zvládl. Jsem na místech, které dobře znám, tak se ze všeho snad rychle dostanu.

Ve druhém setu jste se trochu hádal s rozhdočím, co se vám nelíbilo?

Nelíbilo se mi, že zasáhl do zápasu, když za stavu 5:4 a 30:30 opravil rozhodnutí čárového. Já jsem zrovna podával a podle mě to z jeho strany nebylo povedené, ale to bohužel k tenisu patří. Nic se neděje.

Soupeř byl v žebříčku daleko za vámi, neměl co ztratit a na kurtu to bylo znát. Jak je těžké hrát proti takovým tenistům?

Proti takovým tenistům hraju už třetí desetiletí, takže nic nového. Nemají proti mně co ztratit a chtějí se vytáhnout, ale já jsem rád, že jsem to zvládl.

Loni jste došel z kvalifikace do druhého kola. Jste letos v lepší formě?

Každý rok je to jiné a nedá se říct, jestli mám formu lepší, uvidíme na konci turnaje. Mám za sebou první zápas a jediné, co mě zajímá, je ten další.

Stihl jste vůbec v Melbourne potrénovat?

Na sezonu jsem se připravoval už od prosince, tady už jsem toho moc nenatrénoval. Minulý týden jsem hrál devět zápasů, takže nahráno mám dost. Je spíš potřeba regenerovat a připravit tělo.

Minulý týden v Dauhá se vám dařilo v dvouhře i čtyřhře. Dodalo vám to sebevědomí?

S výsledky jsem byl spokojený a byl to pro mě fantastický první týden. Jak už jsem řekl, odehrál jsem devět zápasů a v singlu padl až ve čtvrtfinále s Djokovičem. Pak jsme došli do finále debla s Vaškem, což je skvělé, protože spolu začínáme první sezonu jako nový deblový pár. V Dauhá se pro mě odehrálo hodně pozitivních věcí.

Jaké cíle máte s Vaškem Pospisilem ve čtyřhře?

Klademe si ty nejvyšší cíle. Oba už jsme vyhráli grandslamy, takže znovu chceme atakovat takhle vysoké mety.