Pět gemů a hotovo. Soupeřku Vondroušové zastavilo ve čtvrtfinále zranění

- Jan Vojkůvka

Pouhých 23 minut trvalo čtvrtfinálové utkání v rakouském Linci, v němž se z postupu do prvního semifinále od loňského února může radovat Markéta Vondroušová. Česká tenistka se v pátek utkala s Maďarkou Dalmou Gálfiovou, která ale už po pěti odehraných gemech duel skrečovala.

Čtvrtfinálový duel, ve kterém byla Vondroušová pasována do role obrovské favoritky, měl nakonec pouze jepičí život. Už po třetím odehraném gemu, v němž přitom měla Gálfiová brejkbol, bylo prakticky rozhodnuto. Maďarka, jež se prezentovala zpočátku sympatickou a aktivní hrou, totiž potřebovala rychlé ošetření.

Během pauzy před výměnou stran si nechala zavolat fyzioterapeutku a vzala si medical time-out. Maďarka si nechala ošetřit zadní stehenní sval na pravé noze, záběry přitom naznačovaly, že se mohlo jednat dokonce o problémy s kyčelním kloubem. Ať už ale čtyřiadvacetiletou Gálfiovou trápilo cokoliv, znamenalo to pro ni konec.

Po návratu na kurt totiž prohrála osm fiftýnů v řadě, pohyb jí dělal obrovské problémy a v mnoha případech výměny vypouštěla. Za stavu 1:4 tak maďarská kvalifikantka přistoupila k síti, podala Vondroušové ruku a boj se zraněním vzdala.

Třiadvacetiletá Markéta Vondroušová se po skreči soupeřky probojovala do svého prvního semifinále na okruhu WTA od loňského února, kdy do stejné fáze pronikla na prestižním turnaji v Dubaji. Právě za tento turnaj bude za dva týdny odepisovat z žebříčku hned 210 bodů, což ji může znovu poslat mimo elitní světovou stovku.

V rakouském Linci ale se svým osudem zatím bojuje znamenitě. Postupem do semifinále si zajistila 110 bodů do žebříčku WTA a pokud by se jí povedlo uspět rovněž v sobotním utkání, získala by dalších 70 bodů. V takovém případě by ji ani odečet 210 bodů za loňskou Dubaj mimo první stovku neposlal.

Vondroušová odehraje semifinále proti Rusce Anastasii Potapovové.