Kvalifikace AO: Štěpánek si poradil s Bangourou, Kolář premiéru nezvládl

- Daniel Kubelka

Jen těsně se Radek Štěpánek nedostal přímo do hlavní soutěže Australian Open a v její kvalifikaci tak bude nasazenou jedničkou. V jejím prvním kole zvládl třísetovou bitvu s Američanem Bangourou.

Radek Štěpánek se v 1. kole kvalifikace Australian Open utkal s o třináct let mladším Američanem Sekou Bangourou. Šlo již o druhý vzájemný zápas, v tom prvním loni v kvalifikaci challengeru v Aptosu slavil Štěpánek výhru 6:2 a 5:4 poté, co byl soupeř těsně před koncem zápasu diskvalifikován.

I tentokrát byl český tenista v roli výrazného favorita, avšak Američan vzdoroval o poznání srdnatěji, než se očekávalo. První sadu rozhodl jediný Štěpánkův brejk, a když ve druhém dějství karvinský rodák nedokázal využít nadějný stav a utkání nedopodával, tak Bangoura získal set v tiebreaku.

Ve třetím setu poté již český veterán šel do rychlého vedení 4:0, a i když o jedno ze získaných podání soupeře záhy přišel, tak nakonec nepřipustil další komplikace a po výhře 6:3, 6:7(2) a 6:2 se může těšit na souboj s Blažem Kavčičem ve druhém kole.  

Jan Šátral se v Melbourne pokusí navázat na senzační tažení z New Yorku, kde při loňském US Open dokráčel až do 2. kola hlavní soutěže. Na úvod ho však nečekal snadný soupeř, byl jím totiž 124, hráč světa Alessandro Giannessi. Mírným favoritem premiérového vzájemného souboje dvou šestadvacetiletých hráčů sice měl být italský tenista, ale tuhou bitvu na dvorci nakonec urval český tenista.

V obou sadách zápasu prvního kola se rozhodovalo v tiebreaku a v obou zkrácených hrách byl úspěšnější Šátral, který přetlačil Giannessiho 8:6 a 7:4. Vybojoval si tak postup do druhého kola, kde ho čeká souboj s Japoncem Učijamou.

Neúspěch potkal naopak dvacetiletého Zdeňka Koláře, který při účasti ve své premiérové kvalifikaci na grandslamový turnaj nestačil na Pedju Krstina, s nímž prohrál 6:3, 1:6, 5:7. V rozhodující sadě přitom mohl být psychicky na koni, dokázal za stavu 4:5 sebrat Krstinovi podání, ale sám si následující servis prohrál a z této ztráty už se nevymanil.

Los kvalifikace Australian Open

Muži - dvouhra

Radek Štěpánek (102.) - Sekou Bangoura (USA, 257.) 6:3, 6:7(2). 6:2
Jan Šátral (165.) - Alessandro Giannessi (ITA, 124.) 7:6 (6), 7:6 (4)
Zdeněk Kolář (235.) - Pedja Krstin (SRB, 216.) 6:3, 1:6, 5:7