Davis Cup: Kvalifikační souboj s Portugalskem rozehraje Lehečka

- Filip Lefenda, Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Kvalifikační duel Davisova poháru s Portugalskem rozehraje v sobotu od 16 hodin Jiří Lehečka. Ten bude na halové antuce v Maie plnit roli papírového favorita proti Nunu Borgesovi. Druhý singl následně obstarají Tomáš Macháč a Joao Sousa. Rozhodl o tom páteční los.

Lehečka se dosud s Borgesem nikdy neutkal. 105. tenista žebříčku ATP preferuje pomalejší antuku, na níž získal oba své challengerové tituly. Naposledy triumfoval pětadvacetiletý Portugalec loni v dubnu v italské Barlettě. Letos zatím odehrál jediné utkání. V úvodním kole Australian Open podlehl ve čtyřech setech Italu Sonegovi.

Macháč už se se svým pátečním protivníkem utkal, a sice předloni na olympiádě v Tokiu. V poměrně vyhroceném utkání tehdy berounský rodák zvítězil po obratu 6:7(5), 6:4 a 6:4. Třiatřicetiletý Sousa platí za zkušeného univerzála, jenž je schopen zahrát solidně na všech typech povrchů. V loňské sezoně ovládl podnik ATP v indickém Puné. Letos disponuje bilancí jediné výhry a tří porážek.

„Není důležité, kdo začne, ale to, jak dopadne první den. Bude to těžké. K soupeřům mám určitě respekt, ale myslím, že Lehečka i Macháč jsou malinko lepší hráči,“ uvedl po losu kapitán Jaroslav Navrátil.

„Kluci vědí, za co hrají, Davis Cup je pro všechny něco jiného. Mají tady kompletní servis se vším všudy, jsou tady kapacity jako profesor Pavel Kolář, vyplétač raket Richard Šodek nebo fyzioterapeut Martin Janoušek, který dělá i pro fotbalovou reprezentaci. Kluci si toho váží a chtějí reprezentovat, což je nejdůležitější,“ doplnil Navrátil.

Do nedělní čtyřhry nahlásil Navrátil Tomáše Macháče s Adamem Pavláskem. Nominace pro druhý hrací den se ještě mohou změnit.

Los utkání Portugalsko – Česká republika

Sobotní program (od 16:00)
Nuno Borges (105.) – JIŘÍ LEHEČKA (39.)
Joao Sousa (84.) – TOMÁŠ MACHÁČ (122.)

Nedělní program (od 16:00)
Borges, Cabral – MACHÁČ, PAVLÁSEK
Joao Sousa (84.) – JIŘÍ LEHEČKA (39.)
Nuno Borges (105.) – TOMÁŠ MACHÁČ (122.)


Galerie