Lékařský zázrak? Djokovič odehrál Australian Open s obří trhlinou ve svalu

- Jan Vojkůvka

Novak Djokovič, který vyhrál na Australian Open svůj desátý titul z melbournského grandslamu, odehrál celý turnaj s vážným zraněním. Podle informací, které zveřejnil turnajový ředitel Craig Tiley, měl mít Srb v zadním stehenním svalu obří trhlinu.

Když si Novak Djokovič dokráčel pro turnajovou trofej z Melbourne, spadl z něj ohromný balvan. Průběh turnaje pro něj nebyl snadný. Ať už se jednalo o vzpomínky na rok starou deportaci, nebo na jeho zranění zadního stehenního svalu, který měl po většinu průběhu úvodního grandslamu sezony obvázaný.

I přes zdravotní problémy však za všech sedm zápasů ztratil pouze jeden set. A jak už to tak bývá, sociálními sítěmi se šířily spekulace, že si své zranění vymýšlí a snaží se tím psychicky rozhodit soupeře. V tenisu totiž výrazně rozhoduje i hlava a hráči, kteří hrají proti zraněným tenistům, se dostávají pod tlak. Vědí, že by proti zraněnému favoritovi měli uspět a tíha okamžiku se může občas v rozhodujících chvílích obrátit proti nim. Djokovič navíc hrál fantastický tenis.

O tom, že Djokovič nesimuloval, však svědčí slova ředitele Australian Open Craiga Tileyho, kterému se do ruky dostaly výsledky vyšetření srbského tenisty. „Tenhle chlápek, jak jsem viděl, měl třícentimetrovou trhlinu ve svém zadním stehenním svalu,“ potvrdil šéf australského tenisového svazu Tennis Australia.

„Hodně se spekulovalo o tom, zda je to pravda nebo ne. Je těžké uvěřit, že někdo může dělat to, co dělá on, s tímto typem zranění. Ale je pozoruhodné, jak se s tím extrémně profesionálně vypořádal,“ uvedl Tiley s tím, že lékařskou diagnózu nelze zpochybnit. Někteří však přesto těmto slovům nevěří a stále tvrdí, že Djokovič své zranění simuloval.

Sám Djokovič, který mnohdy na kurtu vypadal, že sotva chodí, přiznal, že v průběhu turnaje užil velké množství léků proti bolesti a podstupoval další léčby, které mu umožnily v turnaji pokračovat. Jeho touha po roce v Melbourne hrát a uspět byla zkrátka větší než pud sebezáchovy. To ostatně potvrdil i jeho trenér Goran Ivaniševič.

„Řeknu vám to takhle: Neříkám, že všichni, ale 97 % hráčů, kdyby měli takové výsledky magnetické rezonance, šli by rovnou za rozhodčím a z turnaje se odhlásili. Ale ne on. Jeho mysl pracuje jinak,“ uvedl po finálovém vítězství jeho svěřence.

Djokovič se po zisku svého 22. grandslamového turnaje rozhodl pro zhruba měsíční turnajovou pauzu. Vrátit by se měl 27. února na turnaji v Dubaji. Následně bude muset vynechat oba turnaje Masters ve Spojených státech. To by měl být dostatek času k tomu, aby své zranění stoprocentně doléčil a během antukové části sezony se mohl zase plně vrhnout do honby za tituly.