Jen tak dál, kluci! Čeští tenisté se po letech v útlumu prosadili i na grandslamu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Po několika letech v ústraní se čeští tenisté na grandslamech opět hlasitěji přihlásili o slovo. Na Australian Open si hned tři zahráli v hlavní soutěži, Jiří Lehečka navíc senzačně dokráčel až do čtvrtfinále. S celkovým počtem pěti výher v hlavní fázi grandslamu si Češi připsali nejlepší výsledek od Australian Open 2018, kdy se jim povedlo totéž zásluhou Tomáše Berdycha (čtvrtfinále) a Jiřího Veselého (druhé kolo). „Vyvíjí se to určitě dobrým směrem,“ hlásí aktuálně nejlepší Čech v žebříčku Jiří Lehečka.

V posledních letech bylo tradicí, že českým fanouškům dělaly na grandslamech radost téměř výhradně tenistky, které pravidelně sbíraly (a nadále sbírají) velmi kvalitní výsledky. Na Australian Open 2023 ale po dlouhém čekání zazářil i zástupce mužského tenisu. Jiří Lehečka se přes Bornu Čoriče, Christophera Eubankse, Camerona Norrieho a Félixe Augera-Aliassimeho probojoval až do čtvrtfinále, tedy mezi nejlepší osmičku turnaje.

„Proti Norriemu hrál výborně a uvolněně. Chodí i dost na síť a hraje odvážně. Čechům určitě fandím,“ nechala se při otázce na Lehečkovo tažení slyšet Karolína Plíšková, která v Melbourne taktéž postoupila čtvrtfinále.

Až do tohoto turnaje přitom jednadvacetiletý Lehečka nepřekonal nástrahy úvodního kola grandslamu. Své maximum na akci velké čtyřky si výrazně vylepšil také dvacetiletý Dalibor Svrčina, jenž poprvé prošel kvalifikací a následně zvládl i první kolo proti španělskému favoritovi Jaumemu Munarovi.

„Za to, jak jsem zde zahrál, jsem samozřejmě rád,“ těšilo debutanta Svrčinu. „Vyhrál jsem čtyři těžké zápasy a získal obrovské zkušenosti. Je to určitě místo, na které se budu rád vracet,“ doplnil po porážce se zkušeným Japoncem Jošihitem Nišiokou.

„Dalibor tady vyhrál neskutečně těžkou kvalifikaci a pak ještě porazil favorita Munara. Často se potkáváme v Prostějově a trénujeme tam spolu. Neskutečně se zlepšil a věřím, že mu to také dodá sebevědomí k tomu, aby se co nejrychleji dostal do stovky,“ přeje si Lehečka.

Je pouze škoda, že třetí český zástupce Tomáš Macháč schytal hned v první rundě světovou trojku Caspera Ruuda, kterého potrápil v atraktivní čtyřsetové bitvě. „Tomáš už zvládl plno nepříjemných zápasů, je to skvělý a šikovný hráč a umí si jít pro bod se svým bekhendem,“ pochválil reprezentačního kolegu Lehečka.

Tři čeští účastníci byli v hlavní fázi mužské dvouhry na Australian Open i loni, jen Tomáš Macháč ale postoupil do druhého kola (Jiří Lehečka a Jiří Veselý skončili v úvodní rundě). Ještě o rok dříve si po jedné výhře připsali Macháč a Veselý. A před třemi lety nezavítal do Melbourne Parku ani jeden český singlista!

Z pomyslného dna se však český mužský tenis zdárně odrazil. „Vyvíjí se to určitě dobrým směrem,“ poznamenal Lehečka. „Plno lidí sice může říct, že teď nemáme nikoho v první dvacítce ani padesátce, ale to je generační obměna. Například pro mě byla minulá sezóna hrozně o zkušenostech, abych si čuchnul k velkému tenisu a k největším turnajům,“ vysvětlil náročné otrkávání na elitní tour Lehečka, který se po Australian Open poprvé podívá do Top 40 žebříčku ATP.

Odhodlaná nová generace českých tenistů má nyní před sebou spoustu velkých úkolů. Tím nejbližším je kvalifikace Davis Cupu na „antukové“ půdě Portugalska, kde se bude hrát už o víkendu 4. a 5. února. Vítěz střetnutí si zajistí postup na finálový turnaj slavné týmové soutěže.

Počet výher Čechů v hlavní soutěži grandslamů (2018–2022):
US Open 2022: 0
Wimbledon 2022: 2 (Veselý 3. kolo)
Roland Garros 2022: 1 (Kolář 2. kolo)
Australian Open 2022: 1 (Macháč 2. kolo)

US Open 2021: 0
Wimbledon 2021: 1 (Veselý 2. kolo)
Roland Garros 2021: 0
Australian Open 2021: 2 (Veselý a Macháč 2. kolo)

US Open 2020: 0
Wimbledon 2020: nekonal se
Roland Garros 2020: 1 (Veselý 2. kolo)
Australian Open 2020: 0

US Open 2019: 0
Wimbledon 2019: 2 (Veselý 3. kolo)
Roland Garros 2019: 0
Australian Open 2019: 3 (Berdych osmifinále)

US Open 2018: 0
Wimbledon 2018: 3 (Veselý osmifinále)
Roland Garros 2018: 1 (Pavlásek 2. kolo)
Australian Open 2018: 5 (Berdych čtvrtfinále, Veselý 2. kolo)