Australian Open: Krejčíková se Siniakovou ztratily jen čtyři gemy a opět postoupily do finále!

- Redakce

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou si během dvanáctého hracího dne Australian Open suverénně zajistily postup do finále ženské čtyřhry. Obhájkyně titulu si poradily s ukrajinsko-rumunskou dvojicí Marta Kosťuková, Elena-Gabriela Ruseová po setech dvakrát 6:2. V aréně Roda Lavera se rozhodlo o finalistech mužské dvouhry. Stefanos Tsitsipas vyzrál v úvodním semifinále na Karena Chačanova poměrem 3:1 na sety. Ve druhém duelu nedopřál favorizovaný Novak Djokovič překvapivému finalistovi Tommymu Paulovi ani sadu a zahraje si v neděli na turnaji o jubilejní desátou trofej. Zkraje denního programu se uskutečnilo finále smíšené čtyřhry, v němž triumfovali Luisa Stefaniová a Rafael Matos z Brazílie.

Krejčíková se Siniakovou v semifinále dominovaly
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou si potřetí za sebou zahrají o deblový titul na Australian Open! České obhájkyně trofeje nedaly v pátečním semifinále šanci ukrajinsko-rumunské dvojici Marta Kosťuková, Elena-Gabriela Ruseová a zvítězily po hodině a 18 minutách dvakrát 6:2.

Krejčíková se Siniakovou odskočily po vyrovnanějším úvodu do vedení o brejk v šestém gemu, svou dominanci v první sadě stvrdily dalším úspěchem na returnu v osmé hře. Ve druhém dějství si Češky vypracovaly náskok 5:1, a přestože utkání při svém podání nedohrály, další brejk z osmého gemu jim zajistil postup do finále.

„Hrály jsme dobře a předvedly výkon, jaký jsme potřebovaly. Bylo důležité, že jsme je v první setu poměrně brzo brejkly, odskočily jim a náskok pak potvrdily,“ hodnotila Krejčíková. „Nechávaly jsme je hrát a přenášely na ně tlak, všechno jsme jim vracely. A ukázalo se to jako dobrá taktika,“ doplnila její parťačka Siniaková.

V souboji o titul je čekají Japonky Šuko Aojamaová a Ena Šibaharaová, které v semifinále vyřadily po setech 6:2 a 7:6(7) nasazené dvojky Coco Gauffovou a Jessicu Pegulaovou ze Spojených států.

Tsitsipas vyzrál na Chačanova i pošesté a je prvním finalistou
Prvním mužským finalistou Australian Open se stal Stefanos Tsitsipas (4.). Čtyřiadvacetiletý Řek zvládl v Melbourne na čtvrtý pokus nástrahy semifinále, když i pošesté v kariéře porazil Karena Chačanova (20.). Ruského protivníka přehrál za 3 hodiny a 21 minut po setech 7:6(2), 6:4, 6:7(6) a 6:3.

Světová čtyřka mohla ukončit duel už ve třetím dějství, v němž Tsitsipas podával za stavu 5:4 na vítězství. Následně měl skvěle rozehrán i tiebreak, od stavu 6:4 ovšem prohrál čtyři výměny v řadě. Do čtvrtého setu nicméně vstoupil rychlým brejkem, jehož výhodu už si zvládl udržet až do samého závěru.

Ve svém druhém grandslamovém finále si Tsitsipas zahraje o premiérový titul s Novakem Djokovičem (5.).

Djokovič smetl i Paula a zahraje si o desátý titul z Australian Open
Novak Djokovič (5.) zaznamenal na Australian Open už 27. výhru v řadě. Pětatřicetiletý Srb nezaváhal v Melbourne ani při svém desátém semifinále. Tentokrát v něm dle očekávání zdolal po setech 7:5, 6:1 a 6:2 nenasazeného Tommyho Paula (35.) ze Spojených států.

Majitel 21 grandslamových trofejí si vybral slabší chvilku pouze ve druhé polovině úvodního setu, kdy promarnil vedení 5:1 a náskok dvou brejků. Na soupeřovo dotažení reagoval v koncovce dějství ziskem závěrečných dvou her a v dalších dvou sadách už dopřál překvapivému semifinalistovi v součtu pouhé tři gemy.

Ve finále, v němž bude v aréně Roda Lavera usilovat o jubilejní desátou trofej, vyzve Djokovič Stefanose Tsitsipase (4.) z Řecka.

Mix ovládli Brazilci Stefaniová s Matosem
Vítězi smíšené čtyřhry se na letošním Australian Open stali Brazilci Luisa Stefaniová s Rafaelem Matosem. Oba jmenovaní porazili v souboji nenasazených párů 7:6(2) a 6:2 „veterány“ Saniu Mirzaovou a Rohana Bopannu.

Indové vedli v prvním setu už 5:3, náskok brejku ale promarnili. Za stavu 6:5 pak měli na příjmu setbol, který nevyužili, a následně uhráli v tiebreaku jen dva body. Druhé dějství už zcela ovládli Jihoameričané, kteří se skrze dva brejky propracovali až k premiérové grandslamové trofeji a protáhli svou společnou neporazitelnost už na sedm utkání.

Vybrané zápasy 12. hracího dne Australian Open

Semifinále mužské dvouhry
Karen Chačanov (20.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 4.) 6:7(2), 4:6, 7:6(6), 3:6
Novak Djokovič (SRB, 5.) – Tommy Paul (USA, 35.) 7:5, 6:1, 6:2

Semifinále ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – M. Kosťuková (UKR), Ruseová (ROU) 6:2, 6:2
Aojamaová, Šibaharaová (obě JPN) – Gauffová, Pegulaová (obě USA) 6:2, 7:6(7)

Finále smíšené čtyřhry
Mirzaová, Bopanna (oba IND) – Stefaniová, Matos (oba BRA) 6:7(2), 2:6

Kompletní výsledky všech zápasů Australian Open naleznete zde.