Desátá výhra bez ztráty setu! Pomohl i rozchod s psychologem, překvapila Sabalenková

- Filip Lefenda

Rozjetá Aryna Sabalenková zaznamenala v semifinále Australian Open jubilejní desáté sezonní vítězství. Běloruska, jež od začátku roku stále neprohrála ani set, splnila roli výrazné favoritky proti nenasazené Polce Linetteové a postoupila ve 24 letech do premiérového grandslamového finále.

Stejně jako ve čtvrtfinále s Chorvatkou Vekičovou nezačala Sabalenková dobře. V souboji s polskou třicátnicí, jež v minulém kole vystavila stopku Karolíně Plíškové, ztratila hned svůj úvodní servis a zakrátko prohrávala 0:2.

„Snažím se teď po vlastních chybách zachovávat klid, nestresovat se. Dříve bych asi už po prvním gemu začala na všechny křičet a cítila se špatně, což by posléze vedlo k dalším chybám. Teď je to ale jiné. Beru věci tak, že se staly, a jde se dál,“ poodkryla změnu v tenisovém myšlení.

Ta přišla paradoxně poté, co ukončila spolupráci se svým psychologem. „Před sezónou jsem mu řekla o svém pocitu, že se musím s vlastními problémy vypořádat sama. Kdykoliv jsem v tomto směru spoléhala na někoho jiného, nic to nevyřešilo. Proto jsem se chtěla chopit zodpovědnosti,“ pokračovala Sabalenková.

Vyhlášená ranařka ztracené podání záhy vybojovala zpátky, Linetteová ale neodpadla a držela se světovou pětkou krok. Až do tiebreaku. „V tom jsem konečně našla rytmus. Začala jsem si věřit a chodila naplno do úderů,“ hodnotila Sabalenková, jež soupeřce ve zkrácené hře dopřála až za stavu 6:0 jeden čestný bod.

Ve druhém setu už se rozdíl v tenisové kvalitě obou jmenovaných projevil naplno. Sabalenková zlomila odpor a postupně utekla do náskoku 5:1. Linetteová ještě následně odvrátila na podání tři mečboly, po změně stran už ale turnajová pětka duel na podání uzavřela.

„Pořád zbývá ještě jeden zápas,“ krotila následně euforii Salabenková, jež má v Melbourne jasný cíl. „Jsem ráda, že jsem udělala další krok k zisku grandslamu. Stále mě ale čeká práce,“ je si dobře vědoma.

O premiérový grandslamový titul si rodačka z Minsku v sobotu zahraje proti Jeleně Rybakinové z Kazachstánu. „Je to skvělá hráčka. Předvádí úžasný tenis a je velice agresivní. S takto velkým finále už má jakožto vítězka jednoho grandslamu zkušenost,“ poukázala na možnou výhodu úřadující wimbledonské šampionky.

Bookmakeři sázkových společností nicméně favorizují právě Sabalenkovou, která všechny tři předchozí vzájemné zápasy s Rybakinovou vyhrála, byť až v rozhodujícím třetím setu. „Už teď se na toto finále opravdu moc těším,“ uzavřela Běloruska, jež se po turnaji opět vrátí na své žebříčkové maximum, kterým je druhé místo.