Češi na žebříčcích ATP / WTA: Plíšková je opět světovou pětkou, Siniaková se výrazně posunula

- Petr Šístek

Uplynulý týden byl pro české barvy mimořádně úspěšný, a to zejména v ženském tenise. Hned dva ze tří turnajů nejvyšší kategorie totiž dokázaly ovládnout české tenistky, což se příznivě promítlo i do žebříčku WTA. V mužích se pak v elitní desítce i nadále drží Tomáš Berdych.

Karolína Plíšková se díky titulu z Brisbane vrátila na své kariérní maximum, kterým je páté místo. Nyní se sice odhlásila z turnaje v Sydney, takže ji v případě výrazného úspěchu může předstihnout Dominika Cibulková, avšak prioritou pro českou tenistku je v současné chvíli úspěch na Australian Open, kde obhajuje třetí kolo a v případě postupu do závěrečných kol turnaje může směle pomýšlet na další posun. Vždyť od třetí pozice je vzdálena již pouhých 450 bodů!

Barbora Strýcová po postupu do čtvrtfinále podniku v Aucklandu rovněž vyrovnala své maximum, jímž je 19. příčka. Nyní v osmifinále turnaje v Sydney svede přímý souboj se svou žebříčkovou sousedkou Vinciovou a v případě, že by se jí podařilo postoupit alespoň do semifinále, tak může proniknout i do první šestnáctky.

Skvělým způsobem do sezony vtrhla Kateřina Siniaková. Ta si na turnaji v Šen-čenu připsala životní skalp světové čtverky Halepové, na který dokázala navázat i v dalších kolech a ve velkém stylu si došla pro premiérový turnajový titul kategorie WTA. Ten ji vynesl až na 37. místo žebříčku WTA a v případě, že by se z Australian Open odhlásily ještě dvě výše postavené tenistky, tak by se rodačka z Hradce Králové dostala na prvním grandslamu sezony prvně i mezi nasazené hráčky.

Kristýna Plíšková vstoupila do nového ročníku postupem do čtvrtfinále Šen-čenu, avšak tento úspěch jí žebříčkový posun nepřinesl a i nadále tak uzavírá šestou desítku. Na svém umístění ze závěru loňské sezony, tedy na 62. pozici, zůstává i Lucie Šafářová. Ta ale nyní startuje na podniku v Hobartu a v případě, že dokáže využít nadějného losu, tak může pomýšlet na posun výše.

Denisa Allertová navzdory skutečnosti, že v nové sezoně zatím čeká na vyhraný zápas, poskočila o dvě příčky vzhůru na 89. místo. Nyní ji ale čeká složitá obhajoba postupu do třetího kola Australian Open. O sedm míst na 164. pozici se pak posunula Barbora Štefková, která v Aucklandu dokázala projít náročnou tříkolovou kvalifikací. Naopak o deset míst na 182. příčku klesla Tereza Smitková, která neobhájila loňský kvalifikační úspěch ze Šen-čenu a nyní v Hobartu uhrála proti výrazně níže postavené Fettové pouhý jeden gem.

Tomáš Berdych zahájil sezonu postupem do semifinále turnaje v Dauhá, kde byla nad jeho síly aktuální světové jednička Andy Murray. Český tenista si tak mírně upevnil pozici v první světové desítce, kterou bude opět hájit na Australian Open. Jeho sebevědomí ale může pomoci čtvrtfinálový skalp Jo-Wilfrieda Tsongy, který byl pro něj nejcennějším od osmifinálové výhry nad Davidem Ferrerem z loňského Roland Garros.

Jiří Veselý v Dauhá s přehledem postoupil do druhého kola, kde ale narazil na Tomáše Berdycha. S úvodním kolem neměl potíže ani nyní v Aucklandu, ale k tomu, aby připsal body a vylepšil svou aktuální 54. pozici, potřebuje postoupit alespoň do čtvrtfinále. Opět mu ale stojí v cestě velmi obtížný soupeř, neboť se znovu po roce utká s Robertem Bautistou-Agutem, který vloni celý turnaj v Aucklandu vyhrál a letos je na vítězné vlně z Čennaje.

Adam Pavlásek reprezentoval Českou republiku na nebodovaném Hopman Cupu, i přesto si ale vylepšil kariérní maximum na 72. místo. Nyní učinil zajímavé rozhodnutí vynechat challenger v Canbeře, v důsledku čehož neobhájí loňské finále z Bangkoku a zaznamená žebříčkový pokles, avšak ztracené body bude mít možnost získat na Australian Open, kde bude mít poprvé v kariéře zaručen přímý start.

Radek Štěpánek na úvod sezony v Dauhá zářil a dokázal se prokousat z kvalifikace až do čtvrtfinále, kde vzdoroval Novaku Djokovičovi. Díky získaným bodům se posunul na 102. příčku, avšak nyní jej čeká kvalifikace Australian Open, kde bude obhajovat postup do druhého kola hlavní soutěže.

Lukáš Rosol se rozhodl do Austrálie necestovat a sezonu zahájí až příští týden na challengeru v Koblenzi. Nyní sice zůstal na 113. místě žebříčku ATP, avšak i v případě úspěchu jej čeká nevyhnutelný pokles, neboť ani titul v Koblenzi mu nemůže nahradit čtvrtfinále turnaje v Aucklandu a třetí kolo Australian Open, které obhajuje.

Jan Šátral v Happy Valley bohužel nedokázal obhájit loňské čtvrtfinále, v důsledku čehož klesl o čtyři místa na 165. pozici. Nyní se pokusí navázat na US Open a kvalifikovat se do hlavní soutěže i na Australian Open. Zdeněk Kolář dokázal v Bagkoku zvládnout nástrahy úvodního kola, díky čemuž si vylepšil kariérní maximum na 235. příčku.

Své nejlepší umístění si navzdory tomu, že se v úvodním turnajovém týdnu na žádném podniku nepředstavili, vylepšili i Václav Šafránek (255.) a Petr Michnev (285.). Oba ale do turnajového kolotoče zasáhnou již nyní, Šafránek na challengeru v Bangkoku, kde bude plnit roli osmého nasazeného hráče, a Michnev by měl být turnajovou jedničkou futures v Německu.

Čeští tenisté na žebříčku ATP

10.(0) TOMÁŠ BERDYCH 3060 b.
54.(+1) JIŘÍ VESELÝ 848 b.
72.(+3) ADAM PAVLÁSEK 704 b.
102.(+5) RADEK ŠTĚPÁNEK 595 b.
113.(0) LUKÁŠ ROSOL 522 b.
165.(-4) JAN ŠÁTRAL 354 b.
235.(+9) ZDENĚK KOLÁŘ 220 b.
255.(+6) VÁCLAV ŠAFRÁNEK 201 b.
285.(+2) PETR MICHNEV 173 b.

České tenistky na žebříčku WTA

5.(+1) KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 4970 b.
11.(0) PETRA KVITOVÁ 3485 b.
19.(+1) BARBORA STRÝCOVÁ 2170 b.
37.(+15) KATEŘINA SINIAKOVÁ 1343 b.
60.(0) KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ 1012 b.
62.(0) LUCIE ŠAFÁŘOVÁ 969 b.
89.(+2) DENISA ALLERTOVÁ 718 b.
164.(+7) BARBORA ŠTEFKOVÁ 348 b.
166.(-3) TEREZA MARTINCOVÁ 345 b.
169.(-3) LUCIE HRADECKÁ 337 b.
182.(-10) TEREZA SMITKOVÁ 309 b.