Trenér Bajin o Plíškové: Za rozchod se mi omluvila, do Austrálie jsme přijeli pro titul

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Charismatický, sebevědomý a profesionální. Tak by se dal ve zkratce popsat trenér Sascha Bajin, který od prosince znovu pomáhá Karolíně Plíškové. Jeho svěřenkyně na právě konaném Australian Open dominuje, po čtyřech bleskurychlých vítězstvích postoupila už do čtvrtfinále. „Do Austrálie jsme přijeli, abychom vyhráli titul. Je to velký cíl, ale tak to je,“ hlásil při povídání s českými novináři v Melbourne osmatřicetiletý Bajin.

Když Karolína Plíšková zkraje loňského prosince oznámila, že se k ní po přibližně čtyřměsíční pauze vrací trenér Sascha Bajin, mnohé svým krokem překvapila. Bývalá světová jednička propustila jednoho z nejlepších tenisových trenérů po Wimbledonu, na němž vypadla už ve druhém kole, a obratem začala spolupracovat s Leošem Friedlem.

Svalovec Bajin se poté vydal svou cestou: na US Open radil Ukrajince Dajaně Jastremské, na říjnovém turnaji v Guadalajaře zkusil štěstí s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou, nakonec se ale neshodli na podmínkách spolupráce. Brzy se opět dostal do hledáčku týmu Karolíny Plíškové, kde plní funkci manažera její manžel Michal Hrdlička.

„Michal mi zavolal a zeptal se mě: ‚Hej, jaká je situace?‘ Upřímně jsem byl příjemně překvapen. V době, kdy mě Karolína propustila, jsem cítil, že se její úroveň hry vrací tam, kde byla dříve. Cítil jsem, že stále existovaly možnosti, jak jí pomoct. Trochu mě to zranilo. Pauza vám ale dodá jinou perspektivu, což je velmi přínosné. Jsem rád, že mi znovu zavolali,“ informoval Bajin, jenž se dočkal i patřičného zadostiučinění.

„Karolína řekla: ‚Promiň, udělala jsem chybu, neměla jsem tě nechat jít.‘ Potěšilo mě to, protože abyste něco takového udělali, musíte být velkou osobností. Řekla, že chce mít nejlepší rok svého života a že je pro to ochotna udělat vše, co může. Odpověděl jsem: ‚Okej, tak jdeme.‘ Zatím dělá vše, co po ní požaduji, jsem za ni velmi šťastný,“ libuje si Bajin, který dovedl Naomi Ósakaovou ke dvěma grandslamovým trofejím.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Sascha Aleksandar Bajin (@bigsascha)

Za dobu spolupráce s Plíškovou pomohl své svěřenkyni k postupu do tří velkých finále sezóny 2021 (Řím, Wimbledon, Montréal), loni ale zkušená Češka i kvůli zlomenině ruky výkonnostně stagnovala. Zlepšení přišlo až při severoamerické tour, kde uhrála semifinále v Torontu a čtvrtfinále na US Open. Tehdy už byl jejím trenérem Leoš Friedl.

„Karolína hrála lépe, její tenis se vracel. Samozřejmě se domnívám, že to z velké části bylo díky naší společné práci, protože když změníte trenéra, nezmění se hned vaše hra. Karolína mi vysvětlila, že chtěla pocítit novou energii. Nerozhodilo mě to, nebyl jsem na ni naštvaný. Přál jsem jí jen to dobré. I když jsme se potkali na turnaji v Guadalajaře, dobře jsme si popovídali,“ vzpomínal Bajin.

Při své druhé štaci u Plíškové by rád splnil klíčový úkol, tedy zisk vytoužené grandslamové trofeje. Třicetiletá Češka k ní byla mnohokrát blízko, ostatně na Australian Open 2023 si připsala už jedenáctý postup do čtvrtfinále na turnajích velké čtyřky. Klíčovým faktorem úspěchu by mohlo být to, že na dvorcích v Melbourne Parku působí o poznání hbitěji a že soupeřkám dokáže vrátit více úderů.

„Na pohybu hodně pracujeme, Karolína má v týmu (kondičního trenéra) Jeze Greena, který jí svými bohatými zkušenostmi hodně pomáhá. Samozřejmě je vždy spousta prostoru ke zlepšení, ale zatím jsem rád za to, že Karolína bojuje o každý míč. A třeba v utkání proti Gračovové doběhla několik dobrých kraťasů, i když jsem to nečekal,“ doznal se Bajin.

Zlepšeným pohybem si Plíšková zajistila na aktuálním Australian Open čtyři hladké výhry bez ztráty setu, na kurtu se dohromady zdržela pouze čtyři a půl hodiny. Z pavouku navíc zmizela suverénní vládkyně žebříčku Iga Šwiateková i světová dvojka Uns Džábirová z Tuniska. Celý tým Plíškové se aktuálně soustředí na čtvrtfinálovou soupeřku, kterou je překvapivě nenasazená Polka Magda Linetteová (45.).

„Všechny holky, které jsou v pavouku, mají dobrou šanci na titul. Mým úkolem je, aby Karolína byla lepší než její soupeřky. Budu nadále tvrdě pracovat, abych jí dodal všechny informace a aby byla připravena. Do Austrálie jsme přijeli, abychom vyhráli titul. Je to velký cíl, ale tak to je,“ dodal Bajin.