Vekičová po vydřené výhře nad Fruhvirtovou: Těžký zápas. Musela jsem předvést svůj nejlepší tenis

- Filip Lefenda

Tři výhry na United Cupu, dvě na exhibici v Kooyongu a teď další čtyři v Melbourne. Chorvatka Donna Vekičová ještě nepoznala od začátku sezony přemožitelku a ve svých šestadvaceti letech poprvé v životě postoupila do čtvrtfinále Australian Open, čímž zároveň vyrovnala své grandslamové maximum. Naposledy vyřadila ze hry českou hvězdičku Lindu Fruhvirtovou, s níž musela po velkém boji absolvovat až rozhodující sadu. Není tak divu, že bývalá světová devatenáctka na tiskové konferenci kvality talentované Češky náležitě ocenila.

„Byl to opravdu těžký zápas. Hrálo se nahoru, dolů. Obě jsme předvedly velice kvalitní výkon, hlavně tedy ona ve druhém setu,“ vysekla Vekičová poklonu o devět let mladší turnajové debutantce. „I proto jsem velice šťastná, že jsem nakonec vyhrála,“ oddychla si s úsměvem.

S Fruhvirtovou se poprvé utkala už v rámci přípravy, a to 10. ledna na tradičním exhibičním podniku v Kooyongu. Tehdy Češku porazila po setech 6:4 a 6:3. „Proto už jsem trochu věděla, co od ní čekat. Dnes hrála každopádně mnohem, mnohem lépe. Dalo se to čekat,“ pokračovala Vekičová v hodnocení výkonu své protivnice.

„Tušila jsem, že bude bojovat. Počítala jsem s tím, že budu muset předvést svůj nejlepší tenis a držet s ní krok, když zrovna nepůjdou věci podle plánu. Chtěla jsem bojovat až do konce a neustále věřit, že mohu zvítězit,“ poodkryla karty vítězka tří singlových titulů z elitního okruhu WTA.

Poté, co v Melbourne na jedenáctý pokus poprvé pronikla do čtvrtfinále, věří, že zde může reálně zabojovat i o premiérovou trofej z grandslamu. Zdravé sebevědomí nabyla už na říjnovém podniku v americkém San Diegu, kde došla z kvalifikace až do finále. V tom padla až po třísetovém boji se suverénkou loňské sezony – světovou jedničkou Polkou Šwiatekovou.

„Byl to nesmírně důležitý týden. V hlavní soutěži jsem porazila spoustu žebříčkově lépe postavených hráček. Výhry mě obrovsky povzbudily a dodaly mi víru. Dokázala jsem si, že na to mám. Proč bych to nemohla předvést i tady? A pokud ne letos, tak třeba v budoucnu,“ uvažovala nahlas Vekičová.

Chorvatka má rozhodně z čeho vycházet. Na zmíněné americké pětistovce vyzrála na takové soupeřky, jakými jsou Karolína Plíšková, Maria Sakkariová, Danielle Collinsová či Aryna Sabalenková. A právě s posledně jmenovanou Běloruskou si zahraje ve středu ve druhém největším australském městě o postup mezi nejlepší čtyřku.

„Snažím se zápasy sledovat, zrovna její jsem ale minula. Samozřejmě jsem četla na Twitteru, že zde možná hraje nejlepší tenis ze všech ženských účastnic,“ přešla k úvahám nad svou příští vyzývatelkou.

S tou má skvělou vzájemnou bilanci. Současnou světovou pětku porazila hned v pěti z celkových šesti společných měření sil. „Všechny zápasy ovšem byly opravdu těžké. Jsem si jista, že to nebude jiné ani tentokrát,“ podotkla Vekičová.

A s jakou taktikou do utkání nastoupí? „Snažím se zde jít zápas od zápasu. Chci se soustředit vždy jen na nadcházející duel. V první řadě vůbec nechci myslet na to, že jde o čtvrtfinále. Bude to velké klání pro nás obě. Pokusím se v něm pomstít Belindu,“ zmínila na závěr svou švýcarskou kamarádku Bencicovou, kterou Sabalenková porazila v osmifinále 7:5 a 6:2.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Osmifinále ženské dvouhry
Donna Vekičová (CRO, 64.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (82.) 6:2, 1:6, 6:3