Australian Open: Plíšková postoupila do čtvrtfinále za 55 minut! Krejčíková se Siniakovou nadělily kanára

- Redakce

Letošní Australian Open se přehouplo do své druhé poloviny, osmý hrací den přinese zbývající zápasy osmifinále dvouher. Karolína Plíšková vyřídila za necelou hodinu hry Číňanku Šuaj Čang (6:0, 6:4) a postoupila počtvrté v kariéře do čtvrtfinále melbournského grandslamu. Premiéru v grandslamovém osmifinále si odbyla Linda Fruhvirtová, jež po vyrovnaném boji podlehla ve třech setech Chorvatce Donně Vekičové. V deblovém čtvrtfinále jsou obhájkyně titulu Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. S Gruzínkou Kalašnikovovou a Američankou Parksovou ztratily pouhé tři gemy. Ve čtyřhře naopak končí Miriam Kolodziejová s Markétou Vondroušovou a také Jiří Lehečka. V akci nechyběli ani čeští junioři.

Plíšková porazila Šuaj Čang i poosmé a je ve čtvrtfinále Australian Open
Karolína Plíšková (31.) na Australian Open doslova prolétla do čtvrtfinále. Vytáhlá Češka v souboji zkušených třicátnic vyzrála i poosmé v kariéře na Číňanku Šuaj Čang (22.). Oblíbenou protivnici v Melbourne smetla za pouhých 55 minut po setech 6:0 a 6:4.

Úvodní sada trvala pouhých 21 minut. V té druhé se Asiatka dostala skrze brejk ze šesté hry do vedení 4:2, rodačka z Loun ale kontrovala sérií patnácti získaných výměn, kterou se dostala až ke třem mečbolům. První dva zvládla Čang odvrátit, na třetí pokus už pak Plíšková povedený duel ukončila.

„Dnes jsem podala solidní výkon, hlavně v prvním setu. Cítila jsem, že jsem dominovala od základní čáry, hrála jsem opravdu dobře. Viděla jsem statistiky a trefila jsem hodně vítězných úderů, zároveň jsem příliš nechybovala. Byl to dobrý zápas,“ hodnotila Plíšková, jež si připsala 33 vítězných úderů a pouze 13 nevynucených chyb.

O vyrovnání svého turnajového maxima, kterým je semifinále z roku 2019, bude hrát bývalá světová jednička proti Magdě Linetteové (45.) z Polska, jež vyřadila favorizovanou Francouzku Caroline Garcíaovou (4.).

L. Fruhvirtová v napínavém osmifinále podlehla Vekičové
Cesta Lindy Fruhvirtové (82.) jejím premiérovým Australian Open skončila v osmifinále. Sedmnáctiletá Češka v něm nestačila na o devět let starší Chorvatku Donnu Vekičovou (64.) po dvou hodinách a sedmi minutách poměrem 2:6, 6:1 a 3:6.

Mnohem lepší start do utkání měla zkušenější Vekičová, jež odskočila do vedení 3:0 se dvěma brejky. Fruhvirtová sice zareagovala jedním rebrejkem, vzápětí ale už potřetí ztratila podání. Ve druhém dějství se karty obrátily a Fruhvirtová si díky dvěma brejkům ze čtvrté a šesté hry vynutila rozhodující set. V něm si česká teenagerka připsala brejk na 2:1, o výhodu ale obratem přišla. Tenistky si poté držely podání až do osmého gemu, v němž Vekičová získala klíčový úspěch na returnu. Utkání poté dopodávala ku 30.

„Bylo to o pár míčích, soupeřka v důležitých momentech třetího setu dobře zaservírovala. Myslím, že ve výměnách jsem dnes byla dobrá, třetí set už byl otevřený. Škoda, že jsem do prvního setu nenastoupila tak dobře, jako jsem hrála ve druhém. Byl to těsný zápas a pro mě skvělá zkušenost,“ řekla Fruhvirtová.

Chorvatka se střetne ve čtvrtfinále s Běloruskou Arynou Sabalenkovou (5.).

Krejčíková se Siniakovou ztratily jen tři hry
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou postoupily na Australian Open do deblového čtvrtfinále. Nejvýše nasazený pár turnaje neměl v aréně Johna Caina slitování s Oxanou Kalašnikovovou a Alyciou Parksovou. Gruzínsko-americkou dvojici porazily obhájkyně trofeje za pouhých 62 minut 6:0 a 6:3.

Favoritky získaly úvodních osm her. Poté se soupeřkám třikrát podařilo uspět na podání, z toho dvakrát těsně skrze shodu. Za stavu 3:2 prohrávaly Češky při podání Krejčíkové 0:40, pěti vyhranými výměnami v řadě ale gem otočily. Duel pak ukončily Krejčíková se Siniakovou na příjmu svým celkově pátým brejkem.

Lehečka s Molčanem končí v deblovém osmifinále
Jiří Lehečka a Slovák Alex Molčan se rozloučili se soutěží čtyřhry na Australian Open v osmifinále, kde byla nad jejich síly francouzská dvojice Fabrice Martin, Jérémy Chardy po setech 6:7(2) a 3:6. Zatímco první sada se obešla bez ztracených podání, ve druhém dějství Francouzi rozhodli o svém postupu dvěma brejky z prvního a závěrečného devátého gemu.

Jednadvacetiletého Lehečku čeká v úterním čtvrtfinále souboj s favorizovaným Řekem Stefanosem Tsitsipasem (4.), který na Australian Open dokráčel už třikrát do semifinále (2019, 2021, 2022).

Kolodziejová s Vondroušovou do čtvrtfinále nepostoupily
Deblistky Miriam Kolodziejová s Markétou Vondroušovou nesplnily v pondělním utkání čtyřhry na Australian Open roli mírných papírových favoritek, a úvodní grandslam sezony tak pro ně skončil v osmifinále. V tom Češky podlehly 3:6 a 4:6 Ukrajince Martě Kosťukové a Eleně Gabriele Ruseové z Rumunska.

O výsledku prvního setu rozhodlo jediné ztracené podání ze čtvrtého gemu. Ve druhém setu se Kolodziejová s Vondroušovou dostaly do vedení 3:1, svůj jediný brejk v utkání ale na servisu nepotvrdily, ba co více, o dvě hry později byly o podání oloupeny znovu. Za stavu 4:5 se ještě mohly české tenistky vrátit do hry, na příjmu ale neproměnily ani jeden ze tří brejkbolů.

Juniorka Valentová je v osmifinále, Kalina končí
Poloviční úspěšnost dnes měli čeští junioři ve dvouhře na grandslamovém Australian Open. Nasazená dvojka Tereza Valentová otočila ve druhém kole souboj s domácí Emerson Jonesovou a po necelých dvou hodinách zvítězila 4:6, 6:3 a 6:1. S turnajem se naopak ve druhé rundě rozloučil Vít Kalina, jenž prohrál s desátým nasazeným Brazilcem Joaem Fonsecou za 66 minut 5:7 a 3:6.

Djokovič smetl De Minaura
Novak Djokovič (5.) učinil na Australian Open další rázný krok k zisku jubilejní desáté trofeje. V pondělním osmifinále nedal obhájce titulu nejmenší šanci domácímu Alexi De Minaurovi (24.). Tomu v utkání nenabídl jediný brejkbol a zvítězil hladce po setech 6:2, 6:1 a 6:2. Na úvodním grandslamu v Melbourne nenašel pětatřicetiletý Srb přemožitele už 25 zápasů v řadě. Jeho dalším vyzývatelem bude žebříčkový soused Andrej Rubljov (6.).

Vybrané zápasy 8. hracího dne Australian Open

Osmifinále ženské dvouhry
Donna Vekičová (CRO, 64.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (82.) 6:2, 1:6, 6:3
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (31.) – Šuaj Čang (CHN, 22.) 6:0, 6:4
Aryna Sabalenková (5.) – Belinda Bencicová (SUI, 10.) 7:5, 6:2
Magda Linetteová (POL, 45.) – Caroline Garcíaová (FRA, 4.) 7:6(3), 6:4

Osmifinále mužské dvouhry
Ben Shelton (USA, 89.) – Jeffrey John Wolf (USA, 67.) 6:7(5), 6:2, 6:7(4), 7:6(4), 6:2
Andrej Rubljov (6.) – Holger Rune (DEN, 10.) 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6(9)
Roberto Bautista Agut (ESP, 25.) – Tommy Paul (USA, 35.) 2:6, 6:4, 2:6, 5:7
Alex De Minaur (AUS, 24.) – Novak Djokovič (SRB, 5.) 2:6, 1:6, 2:6

Osmifinále mužské čtyřhry
Chardy, Martin (oba FRA) – LEHEČKA, Molčan (SVK) 7:6(2), 6:3

Osmifinále ženské čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Kalašnikovová (GEO), Parksová (USA) 6:0, 6:3
M. Kosťuková (UKR), Ruseová (ROU) – KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ 6:3, 6:4

2. kolo dvouhry chlapců
Joao Fonseca (BRA) – VÍT KALINA 7:5, 6:3

2. kolo dvouhry dívek
Emerson Jonesová (AUS) – TEREZA VALENTOVÁ 6:4, 3:6, 1:6

1. kolo čtyřhry chlapců
Marinkov, Viiala (oba AUS) – FILIP, MRVA 6:1, 3:6, 10:8
Fix (GER), KALINA – Jones, Macuoka (oba JPN) 7:5, 6:3
Frusina (USA), HRAZDIL – Chang (KOR), Hattori (JPN) 2:6, 7:6(3), 10:4

Kompletní výsledky všech zápasů Australian Open naleznete zde.