Auger-Aliassime o Lehečkovi: Hraje opravdu dobře, ještě o něm hodně uslyšíme

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Nedá se říct, že by Félix Auger-Aliassime v osmifinále Australian Open selhal, Jiří Lehečka byl ale zkrátka příliš dobrý. Jednadvacetiletý Čech po senzačním výkonu vyškolil kanadského favorita po setech 4:6, 6:3, 7:6(2), 7:6(3) a postoupil už mezi nejlepší osmičku úvodního grandslamu sezóny. „Celkově byl lepší než já, bylo to o detailech,“ hodnotil utkání zklamaný Auger-Aliassime.

Přestože dělí Jiřího Lehečku a Félixe Augera-Aliassimeho pouze jeden rok věku, Kanaďan má výrazně více zkušeností. Ve svých 22 letech už má na kontě čtyři singlové trofeje z okruhu ATP, na grandslamech si zahrál jedno semifinále (US Open 2021) a dvě čtvrtfinále (Wimbledon 2021, Australian Open 2022). Nic z toho mu ale dnes nebylo v aréně Margaret Courtové v souboji s Lehečkou platné.

„Od druhého setu byl o trochu lepší než já,“ odpovídal Tenisovému světu hvězdný Kanaďan. „Stěží jsem získával fiftýny na returnu, takže když jsme se dostali do tiebreaku, měl nade mnou lehce navrch. A to mu stačilo. V obou tiebreacích jsem hrál špatně,“ hodnotil Auger-Aliassime.

Sedmý hráč světového pořadí získal proti Lehečkovi první set, na víc ale jeho úsilí nestačilo. Nutno podotknout, že Auger-Aliassime se letos v Melbourne trápil, namále měl už v prvním kole s krajanem Vaskem Pospisilem, ve druhé rundě se Slovákem Alexem Molčanem musel dokonce otáčet z 0:2 na sety. A ideální výkon nepředvedl ani při čtyřsetovém vítězství nad argentinským antukářem Franciscem Cerúndolem.

„Upřímně to pro mě byl těžký týden, nebyl jsem dostatečně konzistentní. Dal jsem do toho všechno, měl jsem tam i dobré momenty. První set byl ode mě dobrý, také se mi dnes dařilo na podání. Ale mnoho částí mé hry nebyly na takové úrovni, abych uspěl proti hráči, jako je Jiří,“ férově uznal tenista z Montréalu.

Lehečka s Augerem-Aliassimem na sebe v ostrém duelu narazili poprvé, už o sobě ale věděli. Během loňské sezóny spolu absolvovali trénink a na únorovém turnaji v Rotterdamu oba postoupili do semifinále. Zatímco Lehečku zastavil Stefanos Tsitsipas, Auger-Aliassime získal titul.

„Už ho znám více než rok, stoupá žebříčkem a hraje opravdu dobře,“ pochválil Lehečku o rok starší protivník. „Podle toho, co jsem viděl na kurtu i mimo něj, má dobrou hlavu, působí klidným dojmem. To, že v důležitých chvílích umí zůstat klidný, hraje dobře a je schopen doservírovat zápas, jsou znakem dobrého hráče. Jsem si jistý, že o něm ještě hodně uslyšíme. Přeji mu hodně štěstí do dalšího kola,“ doplnil Auger-Aliassime.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Osmifinále mužské dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (71.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 7.) 4:6, 6:3, 7:6(2), 7:6(3)